Jak má vypadat oborový elektroinstalační e-shop v B2B?

(1/4) > >>

Miroslav Minařík:
V první části videoseriálu ESP# se ptáme, co vás napadně pokud si máte představit B2B e-shop ve sféře instalační elektrotechnik y. Čím vším základním se musí lišit od elektronických obchodů v B2C (Alza, Mall, CZC ... a pod.)?

Jirka Š. Svejkovský:
Především by měl být silně personifikovan ý. Každý zákazník má jiné preference, jinou skupinu zájmu.
Měl by mít lepší přehled o "skladu". Jasně, B2C to občas uvádí taky, ale dá se tomu věřit? Mela by být možnost i zvolit termín dodání. Nepotřebuji to dneska, ale příští týden, nejlépe na stavbě. Kontrola stavu objednávky, pokud cokoliv drhne, chci to okamžitě vědět. Pokud něco není, navrhnout náhradu, ale tady opatrně, aby z toho nevypukla konkurenční válka.

Jiné potřeby bude mít elektrikář, tomu stačí si naklikat do košíku a pak si to vyzvednout v obchodě. Jinak na tom bude větší firma, která kupuje materiál za šest cifer.

Pořád mi z toho vychází líp osobní jednání, než eshop.

Lukáš Rotrekl:
Hlavně by měl být spolehlivý co se týká zadání objednávky a jejího vyřízení.
Dobré je mít přehled o objednávkách, fakturách, saldu.
A základ je kvalitní vyhledávač v sortimentu a dobře zavedené položky.
´
Citace: Jirka Š. Svejkovský  13.01.2019, 17:45

Pořád mi z toho vychází líp osobní jednání, než eshop.

Osobně nevyřeším objednávku zboží na druhý den po 16h.

Radek Červený:
1. ověření on-line dostupnosti
2. spolehlivost
3. přehlednost sortimentu a navázané položky
4. historie objednávek, faktur
5. nastandardní záruční podmínky

Ověření dostupnosti je dnes celkem běžná věc snad u každého e-shopu. Bohužel v praxi se stává, že zboží označené skladem skladem není, nebo odkaz externí sklad znamená překupníka v Číně a dodání za 6-8 týdnů.
Spolehlivost je základním aspektem úspěšné spolupráce snad ve všech odvětvích.
Pokud kupuji například síťové úložiště, přivítám, když někde v zápatí automaticky vyjede nabídka příslušenství, například kompatibilní HDD a nemusím toto opět hledat.
Historie objednávek je standardem u solidních obchodníků, pokud má člověk založený účet. Často toto používám.
Nadstandardní záruční podmínky jsou alfou omegou úspěšného obchodního vztahu. Pokud se dodavatel staví k záruce stylem, že má na ni 30 dní, které mám i já vůči koncovému zákazníkovi a hodlá je využít nadoraz, je to problém. Stejně jako to, když závadu sice odstraní, ale v reklamačním protokolu napíše, že se závada neprojevila, aby mohl být z obliga. Toto třeba běžně praktikuje Alza a to je důvod, proč už u této společnosti ze zásady neobjednávám. Musím mít při obchodu pocit, že jsme oba partneři, nikoliv, že jsem někdo, kdo jen prudí a koho je třeba se co nejdříve zbavit. V tomto postoj nezmění ani případná lepší cena, ta úspora za ty problémy nestojí. 

Miroslav Minařík:
Citace: Radek Červený  13.01.2019, 21:12

Toto třeba běžně praktikuje Alza a to je důvod, proč už u této společnosti ze zásady neobjednávám.

Připomínám, že ALZA je stále jen B2C i přes to, že dokáže prodávat napříč celým spektrem. ale to bych v tomto vlákně nechtěl rozpitvávat. Bude to totiž předmětem v jiném díle.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana