Je potřeba stav. povolení pro novou přípojku do 50-ti metrů?

(1/4) > >>

Vojtěch Kníže:
Podal jsem žádost o připojení, následně dostal stanovisko s tím, že přípojka bude do 50-ti metrů s tím, že jí zrealizuje na své náklady distributor a já budu hradit pouze paušální poplatek za rezervaci příkonu a elektroměrový rozvaděč.
To je vše celkem jasné.
Jasné mi není, že když jsem se konečně dopátral konkrétního člověka, který se o realizaci této stavby bude starat na straně distributora, bylo mi sděleno, že to bude strašně dlouho trvat, že je nejdříve potřeba udělat projekt, dále zajistit stavební povolení a pak vykopat, položit kabely, udělat kiosek, přivést kabely k němu do skříně SS100, protáhnout je do elektrom. rozvaděče, dát elektroměr a od pilířku natáhnout kabely do domu, který budu stavět.
Můj dotaz je směřován ke stavebnímu povolení.
Díval jsem se do nového stav. zákona a konkrétně §103 "Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení!,  je v bodu 1) b. 8. uvedeno: Přípojky vodovodní, kanalizační a energetické v délce do 50 metrů.
Nevím jestli čtu správně, ale mě z toho vyplývá, že tedy nepotřebuji nic ani ohlašovat ani na přípojku žádat stavební povolení, měl by mi stačin jen projekt a někdo, kdo to vykope a zavede. Mám pravdu nebo se totálně mýlím, máte někdo zkušenost nebo názor?

Štefan Beláň:
TO: Kníže

Pokud jsem dobře pochopil, tak Vy nebudete potřebovat nic, protože to není vaše věc. Investorem i  zhotovitelem je v tomto případě distributor.

Otázka je, zda si tu přípojku nechcete vybudovat na své nálady a být jejím majitelem?  :o

P: S: Stavební zákon § 104  (2) Ohlášení stavebnímu úřadu vyžadují
/mimo jiné/
g) stavby zařízení staveniště neuvedené v § 103 odst. 1 písm. a),
h) přípojky neuvedené v § 103 odst. 1 písm. b) bodě 8,

Vojtěch Kníže:
2 Štefan Beláň:
Z Vaší reakce na můj dotaz vyplývá, že na interpretaci uvedeného zákona máme stejný názor.  Máte pravdu i v tom, že já osobně v tomto případě opravdu nepotřebuji nic, jen zaplatit 12500,- za rezervaci příkonu (což jsem už udělal) a za 3-4 tis.,  koupit elektroměrný rozvaděč, ale hlavně potřebuji na hranici pozemku dostat tu elektřinu! Je skvělé, že to má podle energetického zák. investovat distributor - bohužel, nemůžu a ani nechci čekat rok.
Z tel. rozhovoru, který jsem vedl s konkrétním zaměstnancem v tomto případě ČEZ Distribuce, jsem pochopil, že oni o daném paragrafu neví ani ň, že jsou připraveni vyjednávat stavební povol. (samozřejmě, až někdy zpracují projekt) a až nabyde stav. povolení právní moci, tak sehnat realizační firmičku a přivést mi k parcele proud. A jak mi sdělili, za těchto předpokladů si hodných pár měsíců počkám, protože stav. povolení bude dlouho trvat..... Jenže já čekat nemůžu, na konci dubna potřebuji začít dělat desku a na začátku června mi začnou montovat dům, červenec, stěhování. Takže pokud budou mít na věc v ČEZ Distribuci stále stejný názor, chci najít jiné řešení, jak tam elektřinu dostat co nejdříve, tj, pokud daný par. stavebního zákona platí, sehnat projektanta, firmu, která to vykope, udělá pilířek a přivede mi kabely k parcele... - no a samozřejmě to zaplatit celé ze svého :-(

Milan Karvánek:
TO: Kníže >  (funny) z takových zákazníků jako jste Vy, kteří na korunu nehledí a zbytečně neotravují a raději si vše udělají sami, musí mít každá velká firma (ČEZ nevyjímaje) vyloženě radost.  (bigbb)
To se potom zbytku světa těžko o něco žádá  :'( .

Vojtěch Kníže:

Platim uroky z hypo, ze ktere jsem zaplatil parcelu, pokud bych mel cekat a platit je kvuli distributorovi treba o 6 mesicu dele, bude me to stat stejne, jako kdyz si to zaplatim sam, budu to mit pozdeji a jeste budu nastvanej, ze nebudu moci upravit do zimy zahradu. Takze pokud s tim distributor nepohne, nic jineho nez vytahnout vlastni penize mi nezbyva a nakonec to bude rozumnejsi a levnejsi nez cekat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana