Jak zrevidovat změnu proudové hodnoty tarifního jističe u staršího rozvaděče?
Radim Strycharski:
Citace: Miroš Jan 01.01.2019, 16:10
Zdeňku, v roce 1993, ještě neplatilo v připojovacích podmínkách, vypínací charakteristik y jističů před elektroměrem.
Co se muselo předělat, byla nízká zkratová odolnost jističe F&G/6kA. :)
Zrovna tak v roce 1993 nevadila zkratová vypínací schopnost 6 kA, pokud se výpočtem nedoložilo, že je to málo. Soudě podle fotky bych si netipoval, že je to rozvaděč někde u trafostanice.
Jan Franěk:
Citace: Radim Strycharski 02.01.2019, 19:34
Zrovna tak v roce 1993 nevadila zkratová vypínací schopnost 6 kA, pokud se výpočtem nedoložilo, že je to málo. Soudě podle fotky bych si netipoval, že je to rozvaděč někde u trafostanice.
Asi to bude jedno. Navíšení proudové hodnoty jstiče před elektroměrem je velký zásah do odběrného místa a dístributor už zpravidla vyžaduje soulad s aktuálními PP. Samotného mě to už cca 2x potrápilo a musel jsem provést větší zásah, než jsem původně chtěl ;)
Nicméně například v mém okolí už většinou poznám, kdo který elměrový rozvaděč vyrobil. Tedy krom běžných velkých výrobců zde potkávám většinou dva místní. Jsou často dobře i poznat dle toho, že z nich odpadává kladívková barva už po 1-2 letech od montáže. Pak je mohu kontaktovat a domluvit se o přípravě náhradního štítku. Doporučuji pak investorovi koupit barvu ve spreji a alespoň trochu opravit rám i dveře elměráku. Občas to někdo i opravdu udělá. Jen loni jsem se odmítl pod jeden už prorezlý rozvaděč podepsat a tak se našel jiný RT, kterému to nějak nevadilo.
Bohužel se tyto rozvaděče ještě navíc vyznačují problémem s kondenzátem a následnými problémy. Někdy sem možná vložím pár posledních fotek z nedávného "zásahu" u jednoho ze sousedů, který se problematiky kondenzace týká.
Vít Rotrekl:
Citace: Jan Franěk 02.01.2019, 20:44
Nicméně například v mém okolí už většinou poznám, kdo který elměrový rozvaděč vyrobil. Tedy krom běžných velkých výrobců zde potkávám většinou dva místní. Jsou často dobře i poznat dle toho, že z nich odpadává kladívková barva už po 1-2 letech od montáže...
To se bavíme o rozvaděči starém 2, 3, 5 let... Ne o rozvaděči starém 30let... I bez štítku může "vyhovovat". Vím že se toto tvrzení nebude některým líbit, ale nic není jen černobílé.
Chce to vidět... A pak jakou má odvahu podepsaný RT. Jestli je ochoten vzít na sebe riziko že to neprojde a bude to muset na svoje náklady předělat do aktálních PP. Nebo se domluví s majitelem, že to zkusí a když to neprojde, tak pak teprve se to předělá.
Už jsem to párkrát "zkusil" někdy to prošlo, někdy ne. Ale majitel/investor na to byl vždy upozorněn, že to nemusí projít a může dojít k tomu, že se to bude muset udělat znovu, a že zaplatí oba moje výjezdy, a veškerou moji práci...
Miroš Jan:
Víťo, tak to je přesně ono.
Trefil si to. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana