Jakou zadat výšku budovy ve svahu?
Milan Hudec:
Situace:
Budova 20x10 o výšce cca 10m je pod vybagrovaným svahem téměř 90° o výšce 5m, vzdáleným cca.4m od delší části základny, dále svah pokračuje se sklonem 30°.
Jakou výšku budovy uvést do programu výpočtu rizik?
Vít Rotrekl:
Ja bych pocital s tou horsi variantou, tede celou vysku budovy, bez ohledu na to jestli ke ve svahu nebo ne.
Stejne tak se potom musi pocitat i dostatecna vzdalenost, az k nejnizsimu mistu, pokud tam nebude udelane nejake potencialove vyrovnani.
Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl 26.12.2018, 09:40
Ja bych pocital s tou horsi variantou, tede celou vysku budovy, bez ohledu na to jestli ke ve svahu nebo ne.
Stejne tak se potom musi pocitat i dostatecna vzdalenost, az k nejnizsimu mistu, pokud tam nebude udelane nejake potencialove vyrovnani.
To já jistě také, nicméně mne zajímá jak se onen svah ve skutečnosti projeví.
Každopádně ve výpočtu bude asi jiná sběrná plocha (řekněme že díky svahu nebude třeba počítat s výškou 10m, ale řekněme 6-7??
Nebo případ, kdy je jedna stěna budovy přistavěna ke skále a tato budovu dokonce převyšuje.
Fuk Tomáš:
Pocitově bych řekl, že se to opatření “přirazit dům k vysoké skále” projeví snížením rizika cca na polovinu (např. redukcí sběrné plochy). Ale normativní oporu na to asi nenajdeš.
Jiří Schwarz:
Ono u té skály je to takové zvláštní, já bych měl strach, že blesk trefí vrchlem skály a "nejvodivější" pro něj bude ten mokrý povrch skály... A je pravděpodobné, že přeskočí na hromosvodovou soustavu budovy, která bude lepší, vodivější cestou do země
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana