Mohou být ve dvou podomítkových krabičkách 2 různé fáze?

(1/7) > >>

Libor Smeja:
V příloze foto podomítkové dvojkrabičky s následným použitím povrchového dvojrámečku. Mohou být v této kombinaci 2 různé fáze? Může se použít pro připojení vodič CYKY 5x2,5 s tím, že obě zásuvky budou mít společný PE vodič a zvlášť L a N?

Jan Franěk:
Otázka má dvě části.

Ano, ve dvou příčkou oddělených ale spojených krabicích mohou být dvě rozdílné fáze.

Ne, nemůže k tomu být použito kabelu 5Jx2.5 CYKY. Jestliže postačí tkováto odpověď OK. Nestačí a hledáte proč? - Nedávno na toto téma proběhla sáhodlouhá dikuse. Doporučuji vyhledat a pročíst.

PS: A co je to za krabice? Vypadá to jako nějaká křapka z BAUprodejen. OSobně bych se asi dost bál dát si to do domu. Ale možná se pletu. Uvidíme co se dozvím.

Libor Smeja:
Krabice jsou Schneider IMT35101. Starší vlákno pohledám.

Jan Franěk:
Citace: Libor Smeja  16.12.2018, 19:56

Krabice jsou Schneider IMT35101.

OK. Beru zpět. Výrobce rozhodně nepatří mezi "Béčkové" dodavatele materiálu.  :)  Tímto se omlouvám za svou poznámku. Je to tím že jsem měl nedávno v ruce něco podobného a kvalita byla snad Déčková. Prý to koupili v nějakém BAu.... . Po špatných zkušenostech s tímto materiálem jsem už velmi opatrný. Takový vypínač a zásuvka Tango z Bauhasu, který byl pouhou kopií originálu, mě stál dost nervů kvůli své nekvalitě. Už nikdy více.  (norm) (zkušenost z před více jak 5-6 lety)

Libor Smeja:
Tak jsem starší vlákno dohledal a našel v něm od vás super vysvětlení. Dokonce tam zmiňujete i vámi používaný způsob o který mi jde taky, tj. např. dle potřeby ten jeden vodič popř. dva vést přes relé, které spíná a vypíná vlivem nějakých událostí.

Rekapitulace:

Varianta 1) Pokud bude 5Jx2,5 přiveden z rozvaděče z jednoho jističe 16A do trojzásuvky, mohou mít jednotlivé zásuvky společný N a PE a každá fáze za jističem může být spínána relé z řídícího systému - stále se jedná o jeden okruh.

Jediné omezení je, že takových tříkombinací mohu mít max. 3 na jednom jističi, abych nepřesáhl počet 10 ks zásuvek na jednom okruhu, nebo se pletu a tím, že to má společný N a PE, tak je ta trojzásuvka brána jako jedna?

Varianta 2) Pokud potřebuji mít dvoj nebo trojzásuvku, kde se bude jednat o různé okruhy, tak vždy v rozvaděči má každá okruh svůj jistič 16A a do okruhu jde sólo kabel z rozvaděče 3Jx2,5

PCH zde nezmiňuji, to beru jako samozřejmost (dovolil jsem si vypůjčit vaší hlášku :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana