Rob14
|
|
« kdy: 14.12.2018, 13:07 » |
|
Při poruše osvětlení jsem v rozvaděči ověřoval na schodišťovém automatu správnost funkce a zapojení. Při odkrytí rozvaděče jsem měřil proudy, zdali údajné vypadávání jističe není způsobeno nadproudem. Následně jsem. Změřil ze zvědavosti i proud protékající vodiče PE, tím hlavním, který vede z onoho rozvaděče pryč, a k mému úžasu jsem zde nalezl kolisající proud v rozmezí 0,5-2,5A. Po tomto o jedu jsem proměnil pár PE vodičů vedoucích z bytů, ke kterým jsem se dostal a u jednoho bytu jsem. Nalezl proud cca stejně velký, v té době asi 0,470A a 0,520A v. PE jako v N, další být měl. Nulu a další 50mA. Nenapadlo mne onym klestakem zkusit změřit rozdilovy proud, tedy N+L zároveň, to bych případně ještě udělal. DC složka proudu žádná, namereno v AC TRMS.
Chci se zeptat jestli toto může být v komplikovanějš í ho rozvodech normální, například nějaké vyrovnávací proudy když je pospojovanych tolik rozvaděčů atd. Případně jak to řešit. Dle mě úvahy je to nějaká známka poruchy v onom. Bytě, případně mne napadlo, jestli tím že v daném bytě se může nacházet starý hliníkový rozvod, že by nějaký intelligent spojil PE a N do PEN a timpadem. By se proudy rozdělily mezi N a PE? Byty jsou v osobním vlastnictví, takže nemůžu poslat revizaka za náklady společenství aby kontroloval jejich být jen tak. Ještě doplním, že se jednalo se o rozvaděč v 6.p, který je napojen z patra níže atd..
|