Jak pájet vodiče na pásky RBGW?
Jiří_Hrubý:
Z asie lze objednat některou variantu konektoru HIPPO-M (viz google hipo-m rgbw) Takový kočkopes mezi wagovkou a scotchlockem. S vícepólovými zkušenost nemám, ale dvoupólová po zalití drží už pár let venku. Cena kolem dolaru za kus.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 12.12.2018, 14:56
...jeden držel vedle plošky např.dva ulamovací nože nebo něco obdobného ...
Když jsem usoudil, že nemám "oči a nářadí" na výměnu IO v pouzdru TSSOP v jednom zařízení, jeden mladší kolega v práci mi ukázal, že se to dá i trafopáječkou ::)
Kdo umí, ten umí...
Správné množství cínu, správná pájecí pasta a vývody cca 0,625 mm od sebe
Juraj Rojko:
Základ je v té chemii a malém množství cínu. Odizolujte si delší části než je potřeba, moc je nekruťte (nejlépe jemně kroutit rovnou izolací při stahovaní), pocínujte s malým množství cínu a velkým množstvím tavidla aby vodiče co nejméně nabyly na objemu. Odstřihněte přebytečnou délku (zbavíte se bambulky, která má tendenci se vytvořit na konci.) Dobře (ale opět ne moc velkým množstvím cínu) pocínujte plošky na pásku, naneste (i průběžně) tavidlo. Při pájení nahřejte plošku na pásku a přiložte vodič. Nepřimačkávejt e vodič pájecím hrotem jinak se rozplácne! Mám zkušenost, že když se to v průběhu práce pokazí, tak je nejlepší to celé odpájet a začít znovu, je to rychlejší než se snažit to opravit.
Martin Kurka:
Citace: Juraj Rojko 12.12.2018, 20:29
Mám zkušenost, že když se to v průběhu práce pokazí, tak je nejlepší to celé odpájet a začít znovu, je to rychlejší než se snažit to opravit.
Pokud se jenom slije cín, mezi 2 vodiči, nebo nožičkami integráče, učili mne jako eléva si vzít třísku z bambusové hůlky obroušenou do špičky na jemném šmirglu. Slitý spoj se mírně prohřeje s přidaným tavidlem a hrotem bambusu se namaluje v roztaveném cínu mezi spoji po holém laminátu čárka. Cín se na laminátu rozpojí a povrchové napětí jej sbalí na hranice vymezené sousedícíni ploškami mědi. Tavidlo zvyšuje povrchové napětí cínu mimo kovy a ději pomáhá. Proto se nesmí pájedlem rozplácnout drátky, to se slije cín přes kovový můstek zase zpět.
Dnes používám běžná bambusová párátka, ale ty třísky ze starých lyžařských hůlek bývaly kvalitnější, tolik se neopalovávaly. Je-li cínu moc, je dobré si jej poodsát odsávacím lankem, nebo v nouzi licnou.
Cín se samozřejmě nesmí přehřát, na to je trafopájka mírně řečeno nešťastný nástroj, správně by se s ní pájet pro profi výrobu vůbec nemělo, dělá co spoj to originál.
Práce s trafopáječkou je jako kroucené spoje , nebo spoje na zátorku. Když se to umí a je v tom dlouhá praxe....
Když se to s trafopájkou někdo učí, tak je to jako u doktorů - i mladí doktoři mají svoje hřbitovy.
U nás se musí přehřátý cín odsát a pacienta lze zachránit, pokud neoloupete měď z laminátu.
Zdenek Hejčl:
Kloubouk dolů, opravdu je to tak.
Ano mám s tím také zkušenosti, ale nikdy jsem to takhle vědecky nezkoumal.
Používám nerezový skalpel na rozpojení slitých spojů.
:) ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana