Jaká je min. vzdálenost při souběhu hromosvodu a odpadového potrubí?
Honza Riha:
K min. vzdálenost při souběhu hromosvodu a KG odpadního potrubí v zemi.
Děláme rekonstrukci RD a součástí je i nový hromosvod. Jelikož tomu nerozumím, pozval jsem si na to odbornou firmu. Chlapci to udělali tak, že rozšířili výkop na KG odpadní dešťové potrubí, takže drát hromosvodu leží cca 30 cm od KG potrubí a cca 50 cm od plastové jímky na dešťovku. Chci se zeptat, zda je tato vzdálenost dostačující? Nemůže se s plastem, který je tak blízko něco stát, když do toho náhodou někdy uhodí?
Jan Hájek:
Pokud máte základový/okružní zemnič spojen s HES/MEB, kde je vše ještě připojeno na PEN z distribuce, není důvod, aby bleskový proud tekl velmi špatnou cestou po kanalizačním potrubí.
Jiná věc je, že tak jak popisujete instalaci zemniče, to moc na profi firmu nevypadá.
Uložení zemniče by mělo být pod zámrznou hloubkou, tedy v našich podmínkách min. 50-80 cm hluboko a měl by být obklopen půdou, která nebude vysychat.
Honza Riha:
Jak jsem psal, jedná se o rekonstrukci, takže žádné připojování k základovému pásku se nekonalo.
Ze střechy jsou ve 4 místech svedeny "dráty" a zakopány do země, kde jsou přišroubované k zemnícím tyčím. Co se hloubky týká, tak ta je taková, jak popisujete.
O co se mi ale jedná je, že v jednom z těch svodů se využilo stávajícího výkopu (který ještě není zahrnutý) pro dešťový odpad a ten zemnič vč. zemnící tyče je cca těch 30 cm od KG potrubí. Nemyslím si, že by ten svod v případě úderu blesku nefungoval správně, spíš se mi jedná o to, kdyby tato situace nastala, jestli nemůže dojít k poškození. A jestli je to tedy nechat předělat tak, aby se zvětšila vzdálenost od potrubí a nádrže na dešťovku.
díky
ACEOF ACES:
Podle mého názoru může bleskový proud vyvolávat i dynamické a tepelné účinky, přeskoky aj., které by mohly do vzdálenosti 0,5metru od zemnícího pásku poškodit podzemní inženýrské sítě.
Milan Hudec:
Tazatel má pokud jsem dobře pochopil typA, což je/může být průšvih sám o sobě.
Nicméně obecně k dotazu: nejvíce bude záležet na typu zeminy obklopojící zemnič od jílu coby top po kamení a stavební suť coby hnus.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana