Jak postupovat při dle ČSN nesprávném zapojeni central stop?

(1/3) > >>

Tomáš Kurel:
Řešim při revizi mobilní jednotky dle ČSN 33 2000-7-717 (Cateringová kochyně) problém ohledně způsobu zapojení tlačitka central stop.

Tlačítko není zapojeno na podpěťovou spoušť např Eaton USA230, ale napěťově na Eaton ASA230. Což samozřejmě neplní funkci dle  ČSN. Správné zapojení odmítají s tím, že pokaždé, když je někdo krátkodobě odpojí, tak nepoletí nahazovat hl. jistič, aby jim nerozmrzly lednice.

MPBP nebyl předložen. Je nějaké řešení, aby při krátkodobém výpadku, nemuseli jezdit nahazovat jistič?

Miroš Jan:
Tak například OEZ, dělá blok spoždění s označením BZ-BX-X230-A, je u něj uvedeno 0,5 s -
3,2 s. :)

Tomáš Kurel:
To zas jsou delší prodlevy než 3s odpojení, dost často tam filmaři čachrujou s prodlužovákama a různě přepojují, třeba v noci, když v cateringu nikdo není a museji tam kvuli tomu jezdit a nahazovat. Jedná se spíš o to, jestli tam central stop je vůbec potřeba? Od bezpečáka, žadný vyjádření nemaji.

Zdeněk Friedrich:
Pokud jsem se dobře díval tak ČSN 33 2000-7-717 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí - Část 7-717: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Pojízdné nebo přepravitelné jednotky, případně ČSN 33 2000-7-711 Elektrická instalace budov - Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Výstavy, přehlídky a stánky, která by se také mohla na to vztahovat, požadavek na CS neobsahuje, tudíž pokud neexistuje MPBP, který by požadavak na CS výslovně uváděl, myslím, že jeho instalace není potřeba. Jde o to, jestli to nebude vyžadovat MPBP organizace, v jejímž areálu je vámi zmíněné zařízení provozováno.

Tomáš Kurel:
Já jsem tam ten požadavek taky nenašel a domnívám se taktéž, že CS není potřeba.
V tomto případě by bylo lepší CS zrušit, aby kuchaře nemystifikoval o a při jeho případném nezafungování neprodloužilo reakční čas zachraňující osoby, která se bude u tlačítka dobu divit, že to nefunguje nejde, než půjde shodit jistič. Když tam takto zapojené tlačítko nebude Vůbec, laik půjde rovnou do rozvaděče.
Nebo doplnit tlačítko varovným nápisem, že se nejedná o bezpečností vypnutí?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana