Tomáš Kurel

revizní technik E2A, elektromontáže, servis
|
 |
« kdy: 07.12.2018, 10:13 » |
|
Řešim při revizi mobilní jednotky dle ČSN 33 2000-7-717 (Cateringová kochyně) problém ohledně způsobu zapojení tlačitka central stop.
Tlačítko není zapojeno na podpěťovou spoušť např Eaton USA230, ale napěťově na Eaton ASA230. Což samozřejmě neplní funkci dle ČSN. Správné zapojení odmítají s tím, že pokaždé, když je někdo krátkodobě odpojí, tak nepoletí nahazovat hl. jistič, aby jim nerozmrzly lednice.
MPBP nebyl předložen. Je nějaké řešení, aby při krátkodobém výpadku, nemuseli jezdit nahazovat jistič?
|
|
|
|
|
|
|
Zdeněk Friedrich

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 07.12.2018, 15:45 » |
|
Pokud jsem se dobře díval tak ČSN 33 2000-7-717 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí - Část 7-717: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Pojízdné nebo přepravitelné jednotky, případně ČSN 33 2000-7-711 Elektrická instalace budov - Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Výstavy, přehlídky a stánky, která by se také mohla na to vztahovat, požadavek na CS neobsahuje, tudíž pokud neexistuje MPBP, který by požadavak na CS výslovně uváděl, myslím, že jeho instalace není potřeba. Jde o to, jestli to nebude vyžadovat MPBP organizace, v jejímž areálu je vámi zmíněné zařízení provozováno.
|
|
|
|
Tomáš Kurel

revizní technik E2A, elektromontáže, servis
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 07.12.2018, 19:39 » |
|
Já jsem tam ten požadavek taky nenašel a domnívám se taktéž, že CS není potřeba. V tomto případě by bylo lepší CS zrušit, aby kuchaře nemystifikoval o a při jeho případném nezafungování neprodloužilo reakční čas zachraňující osoby, která se bude u tlačítka dobu divit, že to nefunguje nejde, než půjde shodit jistič. Když tam takto zapojené tlačítko nebude Vůbec, laik půjde rovnou do rozvaděče. Nebo doplnit tlačítko varovným nápisem, že se nejedná o bezpečností vypnutí?
|
|
|
|
|
|
Rozmahel Vladimír
OSVČ

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 08.12.2018, 12:44 » |
|
Je dobré si uvědomit dvě věci. Nouzové zastavení nebo nouzový stop - smysl je rychlým vypnutím odvrátit možné hrozící nebezpečí ohrožení životů, majetku, atd... Tady asi po stránce jistoty vypnutí v případě potřeby je nutno zapůsobit rozpínacím kontakem, který je vždy funkční. Tento kontakt spolehlivě rozepne obvody pod proudem, které "drží " příslušnou spoušť. Nevím, proč by mělo v jakési polní kuchyni být toto opatření. Zdrcnou se knedle? Srazí se omáčka? Požadavek na ten či onen druh vypínání musí někdo stanovit. Jinak je souznění podobných slov, jako např. bulva nebo vulva. 
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 09.12.2018, 12:04 » |
|
V pevné, stavební elektroinstala ci, nemá pojem "Nouzové vypnutí/zastavení" co dělat. Tento název patří jednoznačně do kategorie strojního zařízení.  Pojem Centrál stop/Totál stop, patří do stavební/pevné elektroinstala ce. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Michal Pokorný GTV
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 07.02.2019, 21:39 » |
|
Dnes jsem viděl bytový rozvaděč se špatně zapojeným central stopem.Pán měl 3f obvod a krom běžných jističů měl instalovány paměťové impulsní relé elkoep pro ovládání světel tlačítky.Tuším že tam byly 3... Central stop měl vyřešen tak že jednofázový stykač měl připojený přez vypínač central stopu a po rozpojení kontaktů vypínače central stopu tzn když se stratilo napětí na kotvě tak stykač rozpojil ovládací kontakt.Potud v pořádku... až na to, že to co ten stykač rozpojoval byla nula proudového 3f chrániče ... tzn centrálního chrániče který chrání celou instalaci.Doko nce asi z toho důvodu mu 2 z těch impulsních relé shořely.. Oprava i úprava proběhla zdárně, ale pokud nad tím uvažuju to řešení které tam bylo napraseno fungovat mohlo ... Prosím zkušenější kolegy o radu a názor...
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 08.02.2019, 07:51 » |
|
Já jsem tam ten požadavek taky nenašel a domnívám se taktéž, že CS není potřeba. Také jsem se setkal s velkokuchyní kde CS nebyl a další velkokuchyní kde CS byl! Jeden kraj, kuchyně vařili každá cca 1500 jídel denně! PBŘ jsem nenašel.....Ob ě dvě +- 1 rok stejně postavenya kolaudovány!! Tak nevím jak to projektovali? 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|