Lze "udělat" z kabelu 4×2,5 kabel 5×2,5?

<< < (4/8) > >>

Javorsky:
Pokud je kabel 5x2,5 v medi, spravne odjisten a poplatny dobe instalace, rizika bych povazoval za prijatelna.
Samotne pripojeni urcite bude v navodu, a i kdyby ten chybel, tak kazdemu elektrikari musi stacit oznaceni svorek na spotrebici v kombinaci se znalosti pozadavku norem na pripojeni spotrebicu k pevne instalaci.

Vít Rotrekl:
Citace: Ižák Ctibor  02.12.2018, 15:04

pan. Jiří Schwarz.
Nepochopil som váš príspevok. Prečo by mal spotrebič zhorieť, pokiaľ by som použil PEN? Môžete to vysvetliť, prípadne nakresliť a odôvodniť?

Jirka Schwarz psal L1+L2+L3+PE!! ne PEN

Lucie Prázdná:
Pánové, je prima, že jste si tu tak pokecali :D jak jsem psala v původním dotazu, vůbec se v tom nevyznám a ty "vaše zkratky" mohou být klidně v čínštině :D
Jen tedy pro upřesnění pár věcí (:
1) kabely (dráty, rozvody nebo nevím jak to nazvat),  co jsou ve zdi, jsou v mědi, tahané asi před rokem. Ke sporáku byl přitažen kabel 4×2,5 (místo původního jednofázovýho nebo jak to říkal...)
2) pán co mi dělá kuchyň mi k té kuchyni pořizuje nové spotřebiče a ty mi tam zapojí, nic s elektrikou dělat nebude. Takže to není elektrotruhlář, i když bych mu to mohla navrhnout ;) na sporák, který mi tam pořídí, potřebuje 5ti žílu, pamatuji si akorát že povídal něco o zemi a pracovní zemi. Tohle jsem zjišťovala jenom proto, abych věděla, co se musí připravit.
3) šlo mi fakt jen o to, jestli jde z kabelu 4×2,5 ve zdi udělat kabel 5×2,5 u sporáku. Nicméně po pár odpovědích tady jsme začali řešit komplet výměnu toho 4žilového a prostě tam natáhneme 5ti žílu. Muž má radost, už máme zasíťovanou celou chodbu :D

Radek Červený:
Pokud vám to dělal někdo před rokem a natáhl tam čtyřžílu, slušně řečeno, patří přivázat za koule za traktor a tahat ho na laně za traktorem po celém okrese pro výstrahu ostatním.
Ale vy jste jistě civilizovaná žena, tak to reklamujte, to bude humánnější způsob. Pakliže by se dotyčný k reklamaci nechtěl postavit čelem, kontaktujte TIČR a Živnostenský úřad. Ten dotyčný provedl instalaci podle norem platných před více jak 25 lety  (zle)

Patrik Dedík:
Ja suhlasim s Vitom. Vacsina dosiek sa zapaja na 2 fazy +N + PE. Sam mam doma dosku, ktora chce L1, L2 + N + PE a je z nej vyvedeny kabel 5x1,5 kde je sedy a modry v kope ako N
Cize daj istic 2 polovy B16, sedy preznac na N a zapoj.
Bude to funkcne a bezpecne

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana