Lze "udělat" z kabelu 4×2,5 kabel 5×2,5?
Lucie Prázdná:
Hned na úvod jen upozorním, že se v elektrice vůbec nevyznám a nechystám se na to vůbec šáhnout. Jde mi jen o ujištění, v horším případě o psychické připravení se :D
Koupili jsme byt s kabelem na sporák 4×2,5.
No, jenže pán co mi dělá kuchyň potřebuje do sporáku kabel 5×2,5.
Kámoš elektrikář mi řekl, že to v krabičce v pohodě vyrobí a udělá tím klasickej "netuším jaký" obvod, a že to tedy nemusíme od skříně natahovat celé znovu a jen natáhnout ten pětižílovej kabel od krabičky tam, kde bude stát fyzicky sporák.
Tak tedy prosím, jde udělat z toho čtyřžílového kabelu pětižilový a není to nějaká vyhořenívhodná prasárna?
Jelikož neznám jiného elektrikáře, ale ráda bych měla i jiný názor, píšu sem.
Rozvodak:
Opravím to, zavrženíhodná prasárna.
Nový rozvod určitě 5x. Problém je minimální přípustný průřez vodiče PEN (10mm2)
Jestli je to stávající instalace, lze to tak provést. Ale je chybou vynechat instalace když se dělá nová kuchyň...
Jiří_Hrubý:
Dlouhá léta se tak sporáky připojovaly. Ale doba pokročila a požadavky na bezpečnost instalace taktéž. Na 4x2,5 (doufám, že alespoň Cu) sice sporák fungovat bude, ale není to co do spolehlivosti provozní a bezpečnostní to nejlepší řešení, které lze nabdnout.
Bez sekání by se dalo uvažovat, umožňuje-li to zapojení sporáku, o zapojení 2L+N+PE, čímž se poněkud omezí vytižitelnost sporáku a zvýší se bezpečnost, nebo se sekáním natáhnout nový 5x2,5 ideálně s CY 4 pro pospojení přímo z rozvaděče.
Jiří Kubík:
Na 4 žilový přívod ke sporáku (jak to bylo u vás v bytě původně) fungují
a ještě mnoho let budou fungovat desetitisíce, ne-li
statisíce sporáků v celé republice.
Proto jsou sporáky stále vyráběny s možností zapojení 4 i pětižilovým kabelem.
Pokud se nerozhodnete zrekonstruovat instalaci v bytě a zatím
nemáte v rozvaděči chránič a pětižilový přívod do "krabičky",
může váš odborník použít i původní 4 žilový kabel a nemusí nic kouzlit.
Jiří Kubík:
PS
Hlavně se ujistěte, že vámi pozvaný odborník dokáže správně interpretovat
návod k zapojení svorkovnice v návodu k obsluze sporáku!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana