Mozem pouzit tri 1F chranice, kazdy pre inu fazu?

<< < (2/6) > >>

Patrik Dedík:
Pekne ste sa domna pustili kolegovia nevadi. Robim si to vo svojom byte, vsetko mam vypocitane a aj moduly a potom som kupil bednu.
Pride mi.prosto praktickejsie pouzit 3 jednofazove chranice ako napr 2-3 stvorpolove.
Jednak ked vypadne faza padne chranic a nepojde nic a jednak zaberu moc miesta.
Ked pouzijem jednofaz a vypadne faza ostatne veci mi pojdu. Takze prosim ak mate neco tak poradte, pytal som sa ci to tak bude fungovat, alebo nie, som sa s tym este nestretol, ak nie nemam problem to prekablovat
Vy ste hned vsetko vsetci vedeli? Ucime sa postupne.
P.S projekt nemam, nakolko som projektant

Rozvodak:
Když dělám něco pro sebe, je to jen za cenu matroše.
Tím spíš bych minimálně osvětlení řešil jističochránič i, ostatní okruhy přes chrániče a jističe. Platí pravidlo, čím víc chráničů, tím menší "blackout" v případě závady.

Rozhodně nešetřit na rozvaděči, hezky větší s rezervou. A když už budu fajnšmejkr, natahám si všechno místo 3xCYKY, 5x.

Prostě tak, aby kovářovic kobyla nechodila bosá. 

Jan Franěk:
Citace: Patrik Dedík  19.11.2018, 13:08

Pekne ste sa domna pustili kolegovia nevadi.

Problém je v tom, že PCH se v instalacích využívají již desítky let a předepsány jsou už tak dlouhou dobu, že normální elektrikář je pak překvapen, že někdo z oboru nezná jeho principy a nechápe fungování.
Naopak nasazení více chráničů a třeba po fázi je samozřejmě rozumné řešení a domnívám se že to tak dělá naprostá většina kolegů. U sebe doma mám už nyní 6ks PCH a v rámci další rekonstrukce dodám další. Za PCH mám už cca 11 let nejen zásuvky, ale i světla.

Vy ste hned vsetko vsetci vedeli? Ucime sa postupne.

Samozřejmě že všechno ne. Ale proudové a napěťové chrániče patřili k základům elektrotechnik y. Navíc s normopožadavky na nasazování PCH do instalací se toto téma docela dlouho probíralo na různých školení. Osobně jich navštívím cca 3-5 do roka. Tedy jsem měl čas oživit si učivo, řádně pochopit fungování a v praxi vše důkladně vyzkoušet.  I zde v diskusích se velmi často zmiňuje u dotazů na padající PCH spojení N a PE ,  nebo přehození N vodičů před a za chrániči, nebo popletení N vodičů z různých PCH.

P.S projekt nemam, nakolko som projektant

Hmm. Co na to říct? To jako nemusím mít technickou na auto když dělám na STK? Nemusím dodržovat povolenou rychlost pokud jsem polda? Nemusím mít výchozí revizi na instalaci doma pokud jsem RT?
Naopak že jsem RT a vím jaký dokáže být elektrika zlý pán, využívám svůj měřící přístroj o to častěji a to i u sebe doma. Něco se stát mé rodině, asi bych si to nedokázal nijak obhájit především před sebou samým.

Radek Červený:

Pekne ste sa domna pustili kolegovia nevadi. Robim si to vo svojom byte, vsetko mam vypocitane a aj moduly a potom som kupil bednu.

Tak právě proto bych šel do chráničů s nadproudovou ochranou pro každý obvod zvlášť. V bytě odhaduji cca 10 obvodů max.,  pokud jste z branže, tento jističochránič pořídíte za cenu v řádu několika stokorun. Pak máte opravdu jistotu, že to bude ok a že při poruše vypadne pouze jeden obvod, při nákladech na rozvaděč v řádu několika tisíců korun. I s prostorem je to řešitelné, rozvodnice 2x18 modulů jsou běžně k dostání a vleze se v každé předsíni nad dveře.

Radim Strycharski:

Pride mi.prosto praktickejsie pouzit 3 jednofazove chranice ako napr 2-3 stvorpolove.
Jednak ked vypadne faza padne chranic a nepojde nic a jednak zaberu moc miesta.
Ked pouzijem jednofaz a vypadne faza ostatne veci mi pojdu.

Nějak mi tady není moc jasné, co myslíte tím "vypadne faza". Když totiž v síti vypadne fáze, nemá to na žádné chrániče žádný vliv. Co se týče toho výběru, jestli 2-pólové nebo 4-pólové, tak je to čistě věc uspořádání obvodů v rozvaděči. Někdo upřednostňuje jednu fázi v řadě a někdo jiný zase jedno patro domu v řadě. Nebo někdo chce mít v jedné řadě zásuvky a v druhé řadě světla. Někdo zase bude prosazovat co obvod, to chránič. Je mnoho možností s nejasnými vahami, takže si můžete vybrat dle libosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana