Musí být Cyky 5x1,5 k 3 fázovému motoru?
David Hruda:
Souhlasím s kabelem 5x do řídící skříně, tam se může v budoucnu něco změnit, ale vývod k motoru s N mi přijde naprosto zbytečný. Aby se motal mezapojený N ve svorkovnici motoru? Proč?
Pavel Horský:
5 žil k motoru být opravdu nemusí. Je to zbytečné a nutnost jeho použití se o žádnou ČSN neopírá. Bez obav instalujte CYKY-J4x1,5mm2. Pokud projektant tvrdí, že být musí, lže a díky profesní ješitnosti se o tom s vámi asi dál bavit nebude. Ale pak je to normální blb. Asi něco jako pražští RT. Většina jich je přímo na zabití a to zvláště, pokud jsou přímo zaměstnanci PRE.
Jan Franěk:
Přidávám se ke kolegům. Z ovládací (řídící) skříně postačí k motoru pouze 4žilový kabel. Motor ke své činnosti nepotřebuje nic jiného než 3fáze a PE k ochraně. Předpoklad navíc je že i případná výměna motoru nepřinese v tomto žádnou změnu, tedy nevidím v trvání na 5ti žilovém kabelu žádný rozumný ani normativní důvod. Návrh 5ti žilového přívodu do skříně řízení si ovšem rozporovat nedovolím, tam je to jasné.
Druhý pohled.
Jednou je hotov nějaký projekt s nějakým záměrem a já jako montážní firma, pokud nenajdu vyloženě rozpor s normou či přímo békovinu která by mohlo ohrozit funkčnost, nebo dokonce bezpečnost zařízení, nemám důvod rozporovat řešení projektanta, protože nemohu znát všechno co ho k tomuto řešení vedlo. Ať už se jedná o konkrétní zadání, nebo vazby na další technologie, celkovou bezpečnost nejen tohoto stroje ale celku. Nevím jaké jsou VV, požadky na bezpečnost místního provozu a podobně. Pak je že se mi to nelíbí jen prázdným výkřikem do tmy. Požaduje projektant 5ti žilový kabel, klidně mu ho tam dám. Nabídková cena s ním už počítá a rozdíl v ceně kabelu je pouze pár korun. Prostě to neřeším. Co když pak přijde RT a začne řešit rozpor s projektovou dokumentací? To budu zase vysvětlovat a argumentovat podruhé? Stojí mi to za úsporu pár korun? Nestojí! Projektant z nějakého, i když pro mě nepochopitelné ho důvodu chce, tak to má a hotovo. Mám svých starostí dost a touto banalitou nebudu ztrácet čas protože mi to nestojí ani za to dokázat si že mám pravdu. to si nechám na později až bude potřeba řešit něco mnohem důležitějšího a zásadnějšího. How
PS: jen mě děsí jeho navrhnutá varianta č.1. Tak bych si práci profesionála úplně nepředstavoval
Zdeněk Friedrich:
1) NESMYSL (výplod uvažování elektrozedníka na stavbě) >:(
2) OK
Vít Rotrekl:
Citace: Petr Nadenicek 17.11.2018, 23:08
Omlouvám se, psal jsem tam TN-C-S jen to S je malé, přehlédnutelné .
Pardon, přehlédnul jsem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana