Může být dotyk mezi krytem PC a topením nebezpečný?

(1/3) > >>

Radek Paos:

Zamyslel jsem se nad následující situací v tomto prostředí: RD, rozvod TN-S, zapojené fíčko, počítač s kovovou bednou, na které je skrze zdroj přiveden PE, v blízkosti kovové topení, které je zapojené do hlavního pospojování.

A teď ta modelová situace (vlastně dvě):

1) na rozvodu není žádná závada a člověk se dotkne jednou rukou bedny PC a jednou topení-->podle mne se nemůže nic stát
2) na rozvodu je závada taková, že je odpojený před zásuvkou do PC PE a shodou okolností se dostane fáze na kovovou bednu PC. Pokud se člověk dotkne nyní jednou rukou bedny a jednou topení-->podle mne by se nic stát nemělo, protože by mělo zareagovat fíčko

Je to tak nebo se pletu? Případně existuje nějaké riziko, které by se mohlo objevit? Napadá mne snad jen nefunkční fíčko jako třetí závada.

Miroslav Minařík:
Citace: Radek Paos  15.11.2018, 22:53

počítač s kovovou bednou, na které je skrze zdroj přiveden PE,

Skrze zdroj? PE je snad připojen ještě před zdrojem, ne?

Jirka Š. Svejkovský:
Pokud je u PC přerušen ochranný vodič PE a zdroj je v poruše (napětí na neživé části),  pak by měl situaci opravdu vyřešit proudový chránič.

ALE!

Chránič situaci řeší pouze v případě, že jsou dodrženy pokyny výrobce. Především pravidelné testování zkušebním tlačítkem a revidování revizním technikem. Jinak vám nikdo nezaručí, že chránič bude chránit. To je i důvod, proč chránič není v síti TN jako ochrana základní, ale pouze doplnění této ochrany na ochranu zvýšenou.

Další věc je ta, že chránič proud neomezí co do velikosti, ale pouze zkrátí čas působení na přijatelnou hodnotu. Jinými slovy, dostanete pořádnou ránu, kterou v případě, že máte třeba nemocné srdce nemusíte ve zdraví přežít.

Spoléhat pouze na chránič se nemusí vyplatit.

Jan Franěk:

A teď ta modelová situace (vlastně dvě):

1) na rozvodu není žádná závada a člověk se dotkne jednou rukou bedny PC a jednou topení-->podle mne se nemůže nic stát

Přesně tak, pokud je vše v pořádku, riziko je takřka nulové.

2) na rozvodu je závada taková, že je odpojený před zásuvkou do PC PE a shodou okolností se dostane fáze na kovovou bednu PC. Pokud se člověk dotkne nyní jednou rukou bedny a jednou topení-->podle mne by se nic stát nemělo, protože by mělo zareagovat fíčko

Ano, to je modelová situace kdy PCH velmi snižuje riziko úrazu.

Napadá mne snad jen nefunkční fíčko jako třetí závada.

Rizika netestovaného PCH už nastínil kolega. Ještě bych upozornil na přímo nefunkční PCH. To ale dokáže odhalit především RT svým měřením. I proto je dobré si nechat kontrolovat (revidovat) instalaci v doporučených intervalech, přesto že nejsou tyto termíny u bytů obecně nijak závazné.

Osobně bych upozornil i na problémy se starými hliníkovými instalacemi, například v panelácích, kdy uhoření, nebo upadnutí PEN (dosti častá závada),  znamená ve vašem případě smrtelný problém. Myslím tím ve spojení chybějícího PEN, kostry PC a trubek nebo radiátoru topení.

Radek Paos:
Citace: Miroslav Minařík  16.11.2018, 10:48

Skrze zdroj? PE je snad připojen ještě před zdrojem, ne?

Myslel jsem to tak, že vstupuje do zdroje, je pak přivedený na jeho kostru a kostrou na kostru počítače (to je klasická konstrukce, pokud se teda nepletu)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana