(Ne)může porucha na distribučním vedení ovlivnit hl. jistič před elektroměrem?
Petr Wicher:
Pánové,
předně (poklona) za vaše odborné názory, které jsem si všechny přečetl.
Jelikož jeden z vás zde psal o možnosti vadného LED svítidla, tak jsem si všimnul, že nesvítí jedna ze šesti "žárovek" lustrového svítidla. Provedl jsem proto výměnu žárovky, ovšem bez úspěchu, a to přesto, že mezi paticí a objímkou je po zapnutí vypínače napětí 230 V. Nevím, možná to má jen špatný kontakt. Co mě však překvapilo daleko více je to, že po vypnutí vypínače (jednoho či druhého vypínače ve schodišťovém zapojení) jsem naměřil mezi L a N (PE) napětí 105 V! Když jsem pokusně v tomto vypnutém stavu vypínačů "vyzkratoval" L a PE, tak se nic nedělo (žádný jistič nevybavil).
Je to u LED svítidel normální, že ve vypnutém stavu je na přívodu takovéto napětí?
Druhá má otázka zní takto:
Můžete mi doporučit opravdu znalého, schopného a dobře vybaveného elektrikáře nebo RT, který by u mě provedl komplexní kontrolu instalace? Jedná se o lokalitu mezi Ostravou, F-M a Havířovem.
Předem (poklona) .
Jiří Schwarz:
Citace: Petr Wicher 05.11.2018, 20:14
... že po vypnutí vypínače (jednoho či druhého vypínače ve schodišťovém zapojení) jsem naměřil mezi L a N (PE) napětí 105 V! Když jsem pokusně v tomto vypnutém stavu vypínačů "vyzkratoval" L a PE, tak se nic nedělo (žádný jistič nevybavil).
Je to u LED svítidel normální, že ve vypnutém stavu je na přívodu takovéto napětí?
...
Bohužel tohle není závada, ale nepříjemná vlastnost daná tím, že používáme střídavou napěťovou soustavu a rozvody mají jistou kapacitu mezi vodiči. Různé měřicí přístroje naměří různá napětí, stačí zatížit to "vadaskou" a ta bude indikovat beznapěťový stav...
Rozvodak:
Citace: Petr Wicher 05.11.2018, 20:14
Pánové,
předně (poklona) za vaše odborné názory, které jsem si všechny přečetl.
Jelikož jeden z vás zde psal o možnosti vadného LED svítidla, tak jsem si všimnul, že nesvítí jedna ze šesti "žárovek" lustrového svítidla. Provedl jsem proto výměnu žárovky, ovšem bez úspěchu, a to přesto, že mezi paticí a objímkou je po zapnutí vypínače napětí 230 V. Nevím, možná to má jen špatný kontakt. Co mě však překvapilo daleko více je to, že po vypnutí vypínače (jednoho či druhého vypínače ve schodišťovém zapojení) jsem naměřil mezi L a N (PE) napětí 105 V! Když jsem pokusně v tomto vypnutém stavu vypínačů "vyzkratoval" L a PE, tak se nic nedělo (žádný jistič nevybavil).
Druhá má otázka zní takto:
Můžete mi doporučit opravdu znalého, schopného a dobře vybaveného elektrikáře nebo RT, který by u mě provedl komplexní kontrolu instalace? Jedná se o lokalitu mezi Ostravou, F-M a Havířovem.
Předem (poklona) .
Ad1: Záleží kde a co jste čím měřil.
Ad2: https://elektrika.cz/adresar
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana