(Ne)může porucha na distribučním vedení ovlivnit hl. jistič před elektroměrem?

(1/3) > >>

Petr Wicher:
V rámci el. přípojky u novostavby, kde je v době kolem poledne v provozu jen lednice s mrazákem a plynový kotel zapnutý v těchto dnech na minimální výkon (a v domě nikdo není),  došlo k vybavení hlavního jističe před elektroměrem, umístěným ve volně přístupném "antoníčku" na hranici pozemku.

Jelikož při mém večerním příchodu z práce byla "tma",  tak jsem nejdříve zkontroloval domovní rozvodnici. Jističe byly všechny zapnuté, pouze 3-f chránič byl shozený. Jeho zapnutí ovšem nepomohlo, tak jsem logicky šel zkontrolovat "venkovní" jistič u elektroměru, který byl k mému překvapení vypnutý.

Má otázka tedy zní:

1) Došlo k vybavení hl. jističe před elektroměrem vlivem nějaké vnější poruchy na distribučním vedení? A vybavení chrániče byl jen toho důsledek?

2) Pokud poruchy na vedení nemají/nemohou ovlivňovat jisticí přístroje na jednotlivých přípojkách, pak příčina musí být na přípojce samotné, tzn. že k poruše došlo ve vnitřní instalaci. Proč v takovém případě nevybavily jističe v rozvodnici, ale až hl. jistič před elektroměrem? Přece platí zásada selektivity jištění! A co ten chránič, jakou s tím vším má souvislost? Výše jsem psal, že v uvedené době v domě nikdo nebyl a spotřeba byla minimální. O jakou vnitřní poruchu by se tedy mohlo jednat, aby vybavily tyto dva přístroje? Instalace je rok stará a snad provedená správně.

3) A nebo nějaký záškodník otevřel antoníčka, který nemá zámek, a hl. jistič vypnul? Vybavil by ale při tomto zákroku chránič v domě?

Třetí možnost se mi jeví jako nepravděpodobn á, proto mám obavu z kvality elektroinstala ce.

Vít Rotrekl:
Selektivita v bytove instalaci je sci-fi. Predpokladam hl. Jistic B 25A/3, k nemu bude selektivni mozna 6ti Amperovy jistic. Takze pripadny zkrat na okruhu jistenem 16A/10A jisticem, muze klidne vyrazit i jistic B 25A.
Vybaveni proudoveho chranice muze naznacovat podle me dve moznosti:
 - nekde je nejaky spatne zaizolovany vyvod a vlivem vlhkosi mohlo dojit ke zkratu mezi L a N i PE
- muze byt vadny nejaky spotrebic se spinanym zdrojem - klidne nejake LED svitidlo.

Kouknete po dome, jestli vse funguje, sviti, toci se... To by mohlo byt nejake voditko.

Jinak k dotazu na v tematu: myskim ze porucha na siti pred hl. Jisticem nemuze zpusobit jeho vybaveni.

Ivan Polínek:
Ano může pri použiti svodiče přepeti za chraničem ve vaši instalaci. Přeruseny vodič PEN v distribuci zpusobi zvyseni napeti na nezatiženych fazich až na možnych 400V proti zemi, zapusobemi prepeťovych ochran a naslednemu vypadku chraniče a hl. jističe.

Jiří_Hrubý:
Takový scénář by ovšem vypovídal o špatně provedené instalaci v měřené části, zejména chybějícím či velmi špatném uzemnění, přičemž pak i ty svodiče jaksi pozbývají smysl...

Jiří Schwarz:
Pokud by byla nějaká závada na PEN vodiči ještě před HDS konkrétního objektu, asi těžko ten jeden objekt bude mít tak skvělé uzemnění, že to podrží "střed celé sítě"

Takže já bych se přikláněl k tomu, že to mohlo být nějakou špičkou, a nemuselo to být jen kvůli závadě na PENu, pokud to bude v blízkosti elektrifikovan é trati nebo poblíž tramvajové tratě, možná i trolejbusové, mohlo dojít k nějaké mimořádnosti.. .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana