Smím si elektroměrový rozvaděč uzamknout?
Pavel Obalil:
Skříň je umístěna zvenku na domku v zahradě. Jde o starší provedení s přístrojovými deskami.
Dole je elektroměrová deska, kde je jen elektroměr, nulový můstek a hlavní jistič 3B/25A.
Na horních deskách jsou jističe jednotlivých okruhů, na jedné jednofázové, na druhé třífázové.
Dále zde mám proudové chrániče (kombinace jističe 16A s 30mA chráničem od Moellera) na zásuvkový okruh v kuchyni (koupelna na chalupě není) a další chránič na venkovní zásuvku, která je přímo v rozvaděči na panelu a slouží k připojení sekačky na trávu.
V rozvaděči mám navíc ještě 3F zásuvku 16A a transformátor 230/24V/200VA, jehož sekundár mám přes dvoupólový jistič vyveden na zásuvku typu K taky na panelu.
Ta slouží k napájení přenosné lampy pro případ sestupu např. do studny, stejně tak k napájení např. páječky na 24V (protože jich mám několik z práce, při likvidaci zásob ze skladů mi je bylo líto vyhodit).
Trafo si zapínám jen podle potřeby jističem na primární straně.
Podle ČSN by měl být rozvaděč uzavřen na trnový klíč 6x6mm čtyřhran a takhle to i bylo. Problém je v tom, že se na chalupě trvale nebydlí a takto přístupný rozvaděč se zásuvkami může sloužit komukoliv k černému odběru elektřiny na můj účet.
Chrániče taky nestojí nejmíň (1700Kč), ostatní vybavení taky ne, může ho někdo ze skříně snadno vymontovat a použít pro svoje účely.
Ponechat zvenku jen elektroměr a podružný rozvaděč dát do chalupy by bylo značně komplikované a spojené prakticky s rekonstrukcí celé instalace (všechny kabely z domu vedou sem).
Uzamčení skříně zase nepovolují ZČE kvůli možnosti odečtu a kontrole plomb i v nepřítomnosti majitele.
Nakonec mi v tomhle pomohl kamarád, který pracuje u veřejného osvětlení.
Sehnal mi někde takový velký visací zámek (s vyndavacím obloukem) zelené barvy.
Že prý oni je používají taky na rozvaděče VO.
Že prý je to vyhrazený zámek pro energetiku, a když nepřemaluju tu zelenou barvu, budou ZČE vědět, že je to jejich a odemknou si to klíčem na transformátor.
Prý je to zámek vyhrazený pro nn, potom prý je ještě jeden pro vn a ten je na jiný klíč.
Klíč jsem si udělal z nějakého nepotřebného klíče na stejný typ zámku, kde stačilo jen upilovat některé zuby, takže zůstaly nahoře a dole dva páry malých zubů a uprostřed mezera.
Podle jejich klíče.
Tento zámek jsem na skříň pověsil.
Mám to takhle už rok.
Faktury za elektřinu mi chodí normálně dál, stav elektroměru souhlasí, takže si to ZČE nejspíš opravdu otevřou.
A do skříně nemá nikdo jiný přístup.
Může to takhle zůstat, nebo mohu čekat nějaké problémy se ZČE?
Místního "provozáka" jsem znal, ale u ZČE to teď nějak změnili, odečítat jezdí pokaždé někdo jiný.
Co jednomu nevadí, nemusí se druhému líbit.
Merick Kir:
Náš rozvaděč je uzamčen již roky. Má malé okénko pro odečet. Kontrolní odečty u nás provádí brigádníci místního prodejce energie, opíší stav a pokračují dál. Resp. nemá jim co vadit.
Dan Lukes:
Dokud nedostanete nejaky ten moderni elektromer s elektronickym odecitanim stavu. Pak budete muset zajistit, aby se odecitac dostal ke kontaktum ...
Jaroslav Molák:
Děláte si zbytečné starosti. Vy jste povinnen zajistit svůj majetek tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení. V tomto případě odečet je druhotná záležitost. Majitel elektroměru, resp. příjimače HDO vás dokonce bude činit zodpovědným, když jejich majetek, který slouží nyní vám dostatečně nezajistíte např. proti krádeži. A takový digitální finský elektroměr anebo příjimač HDO není zadarmo a jistě se hodí kdejakému lapkovi.
Navíc energetika je povinna oznámit odečty a montáže a kontroly veřejnosti předem a to: způsobem v místě obvyklým. vám tedy se to musí dostat k povědomí písemně nebo telefonicky, když v místě přebýváte příležitostněa tuto skutečnost jim dejte vědět.
Energetika si svého času na sebe ušila bič a dnes neobhájí svůj požadavek z devadesátých let - chceme rozvaděč VNĚ přístupný právě kvůli odečtům.
Doporučuji vám, písemně jim oznámit skutečnost, že rozvaděč je sice vně přístupný, ale zajištěn zámkem proti krádeži, z toho a toho důvodu, jinak by jste si svůj majetek asi neohlídal. A pokud vám navrhnou uzamčení svým zámkem, budete je moct činit zodpovědnými za případnou ztrátu Vašeho přístrojového vybavení, které není zadarmo. Vždyť jejich klíče má kde kdo, Vy a váš kamarát také.
Nevím jak u vás, ale u nás se vesele kradou jističe z takto nezajištěných rozvaděčů.
Na odečtu se jistě s energetikou domluvíte, jsou to jejich peníze takže budou vstřícní, protože Vy jste slušný, budou tentokrát slušní i oni.
S pozdravem J.M.
Daniel Veceřa:
Citace: Jaroslav Molák 08.01.2007, 11:12
Energetika si svého času na sebe ušila bič a dnes neobhájí svůj požadavek z devadesátých let - chceme rozvaděč VNĚ přístupný právě kvůli odečtům.
To mne zajímá, chystám se na chalupě na přemístění přívodu do země, a (zatím neoficiální) informace od eOnu je, že elektroměr musí být venku, nejlépe na hranici pozemku, pokud není oploceno, tak vně domu. Jsem na samotě a nechci mít venku vůbec nic. Máte nějakou informaci, že elměr může být uvnitř? Díky za info.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana