jak vysvětlit zákazníkovi, že nemůže měnit trafa jak se mu zlíbí?
Jan Nimrichter:
Dokážete mi někdo poradit, jak zapojit cca 10 LED svítidel s elektronickým trafem přes 1 dimmer (stmívač) když každé světlo má cca 10W. Dimmer je do 100W. Když to zapojíme vše funguje, ale pak přijde zákazník a mění světla a trafa tím mi již odpálil 2ks dimmeru.
Potřebuji poradit jak mu odborně vysvětlit, že nemůže měnit trafa jak se mu zlíbí.
Problém je v tom že jsou namontovány zásuvky které jsou dimmovany z rozvaděče a až po koncový bod je to nase instalace za kterou rucime a on svými pokusy s trafy nám ničí dimmery.
Miroslav Minařík:
Když přijede klient do servisu po třetí, že mu auto zase nechce jet, když místo nafty natankoval benzín, co chcete komu ještě vysvětlovat?
Jiří Schwarz:
Vždycky se snažím preferovat technické řešení před administrativn ím opatřením.
- 10x10W mít na "zdroji" o výkonu 100W je docela na hraně, alespoň 25% ale raději 50% rezervu bych tam viděl rád právě proto, že to není "kompaktní zařízení", ale rozvod, kde se dá něco měnit
- ten dimmer nemá nějaké ochrany? To je důležité právě v případě, že se tam může připojit "něco pro co to nebylo určené"
- co to je za zásuvky? Klasické, do kterých jde zapojit "cokoliv"? To by také bylo dost nešťastné řešení
"Temelín" si také nebude stěžovat že jim shořel generátor, protože jsem přesekl kabel a udělal zkrat. Proto je to na trase v důležitých místech jištěno proti přetížení
Otakar Dosbaba:
Laikovi se to těžko vysvětlí. Jak popisuje Jirka Schwarz, žádná rezerva ve výkonu dimmeru nesvědčí o příliš profesionálním návrhu. Jeden centrální Dimmer na větší počet LED Driverů není obecně vhodné řešení. Mimochodem, co je tam za Dimmer?
Zákazník měl být prokazatelně poučen např. v předávacím protokolu, kdy a za jakých podmínek lze uplatňovat reklamace. Mělo zde být i upozornění na požadavek kompatibility driverů LED se stmívačem - pokud nebude zajištěn, záruka se nevztahuje. A on by se pak velmi pravděpodobně raději zeptal předem.
Zákazníkovi bych pouze vysvětlil, že je tato problematika poměrně obsáhlá, ve hře je spousta fázových posuvů, nelinearit, složitější elektroniky, která není kompatibilní napříč výrobci a nelze jen sčítat Watty, jak to bylo u žárovek.
Jan Nimrichter:
No on problém vznikl už na začátku, kde si zákazník zadával požadavky s projektantem, kde bylo údajně řečeno ze strany zákazníka, že chce instalovat dimmovane zásuvky a už neřešili jaké to bude koncové zdroje. Já mohu ještě vyměnit dimmer za 500W, ale i tak mám strach že to nebude stačit, pokud si tam zákazník do budoucna opět bude sám měnit zdroje a to navíc se nebavím o případném zapojeni trafa bez koncového zdroje .
Proto moje další otázka zní : kolik traf mohu zapojit do okruhu za dimmer 100w a 500w včetně rezervy? Myslím co se týče W a VA.
A jedná se o dimmer Busch a Jager 6523-102
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana