Je možné, aby porucha v impulsním relé obešla selektivitu jištění?
Martin Novák:
S vyrobky elko-ep mam naopak dost dobre zkusenosti. Do ruznych rozvadecu pro mereni a regulaci jsem jich namontoval kvanta. Vyrobky serie DIM nebo dalsi impulzni rele na DIN listu od Elka maji jeden problem. Nemaji korektne osetren stav kdy praskne zarovka a proud na nekolik stovek milisekund dosahne neuveritelne hodnoty. Sam asi z praxe vite, ze umirajici zarovka dokaze v idealnim pripade vyhazet jistice az po elektromer selektivita/neselektivita a rele jde spolehlive do kytek taky...
Nove vyrobky rady SMR uz maji tyto stavy osetreny lepe. Primo v relatku je osazena rychla trubickova pojistka tusim 2A. Co se tyce tech starych (jako treba DIM-5), ja osobne si vzdycky usetrim v rozvadeci misto aspon na 1 modul a osadim tam modul s rychlou trubickovou pojistkou 1 - 2 A (v sortimentu jich je kvantum). Delam to uz par let a zatim pokazde kdyz zarvala zarovka, zemrela akorat pojistka. Rele i jistice prezili bez problemu...
Jiří Schwarz:
Nemám nic proti programu SICHR, ale je to pořád jenom program, který simuluje chování prvků v rozvodu, pokud budou mít vlastnosti takové, jaké výrobce zadal do programu.
Je otázkou jak se bude chovat jistič, který je X let starý, nezjištěno kolikrát byl přetížen, kolikrát došlo k vybavení, jak moc se za ta léta změnily magnetické vlastnosti té části jističe, která reaguje na rychlý zkrat.
Martin Šedivý:
Díky za názory. Jen pro upřesnění- instalace je stará 4 roky. Pro pana Nováka: S jinými přístroji od této firmy nemám také problém, ale DIM5 jsem namontoval 4 kusy a všechna do 2 let odešla do věčných lovišť a od té doby je již nemontuji. S tím odjištěním trubičkovou pojistkou je to dobrý nápad, že mě to taky nenapadlo ::)
Martin Šedivý:
Paradoxem je to, že žádná žárovka nepraskla, ani jiná porucha než na DIM5 nebyla lokalizována. Snad možná jedině zaseklé tlačítko Tango, kterému se to občas stane a tak stmívá o rozsvěcí a........... . Zvláště při posunutí rámečku. No a ona většina nájemníků se ke svěřeným věcem nechová jako ke svým. Takže jsem dospěl k závěru: Paní, když zjistila, že nejde proud otevřela rozvodnici, zapnula vybavený jistič a pak nás radši o tom neinformovala.
Zdenek Macík:
, jen bych tady dodal, že v katalogovém listu a také v návodu http://www.elkoep.com/dokumenty/navod/dim-5.pdf , je přímo doporučeno odjistit výstup na DIM-5 tavnou pojistkou T 2,5A. Je to právě na ochranu triaku proti proražení vlivem spálení žárovky.
Zdenek Macík
ELKO EP
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana