Jova
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 04.10.2018, 10:07 » |
|
Potřebuji zapojit 3 domovní zvonky ZV71 na 1 zvonkový transformátor ZTR-15-12, tak aby při zmáčknutí 1 tlačítka zvonily tyto 3 zvonky.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #2 kdy: 04.10.2018, 20:11 » |
|
Trafo zvládne 10 VA, jeden zvonek odebírá 8 VA. Stačí takto?
PS: ty VA jsou něco jako Wattů, tedy výkon.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #7 kdy: 05.10.2018, 05:49 » |
|
Ono sehnat dnes dvoumiskový střídavý, tj.nejiskřící, nejlépe skleněné misky, je poněkud oříšek.
To je už hodně dlouho tvrdý oříšek. Já ho pamatuji, že v tomto provedení býval v bulharských telefonních přístrojích pro automatický provoz. Ovšem v šedesátých létech minulého století. Telefonní zvonky potřebují napájecí napětí poněkud větší, 40 až 80 V~. Nejiskřící zvonky jsou i jednomiskové, ovšem na rozdíl od dvoumiskových mívají horší zvuk a vyžadují vyšší příkon. Dvoumiskové obvykle používají magnetické předpětí vytvořené permanentním magnetem a tudíž jsou citlivější a čistěji zvoní. Palička ovšem musí být správně seřízena, musí se misek dotýkat pouze letmo, pokud do nich "mlátí", pak je zvuk zkreslený, chraplavý. Pro pův. tazatele: Jak již naznačili kolegové, více zvonků zvonících najednou je problém a je to třeba vyzkoušet. Záleží na mnoha okolnostech, rozhodující je mimo jiné délka vedení a jeho průřez. Také lze zvonky řadit seriově. váš transformátor umí i 12V, což by se mohlo použít právě pro seriové zapojení vašich třech kusů zvonků. Na trhu jsou i zvonkové transformátory, které mají výstupní napětí volitelné až do16 až 24V (např. Ideal KTF 8-24). Nakonec pouze připomenu, že v objektu, kde se používá plyn by měl být použit z bezpečnostních důvodů nejiskřící zvonek (tedy bez jiskřiště - wagnerova kladívka).
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #9 kdy: 05.10.2018, 08:13 » |
|
Osobně třeba nemám toliko času na hraní jako kolegové a zákazníky kteří neradi platí za mé hraní si na jejich zařízení. Navíc s nejasným výsledkem. Koupil bych trafo co to zvládne spolehlivě a to i dlouhodobě bez poškození. Nechci tam furt jezdit. Viz. Odpověď Trafo zvládne 10 VA, jeden zvonek odebírá 8 VA. Stačí takto?
PS: ty VA jsou něco jako Wattů, tedy výkon.
Mě to stačí
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.10.2018, 08:43 » |
|
Nevím, kde kol. Svejkovský vzal údaj 10VA, já našel 15VA pro typ trafa uváděný tazatelem.
Zvonky a domácí telefony bývají vždy tak trošku hraní. Delší a slabé vedení umí potrápit, navíc se u takto malých napájecích napětí projevují daleko víc přechodové odpory.
Zejména potrápí opravy a dodělky po někom jiném, nejlepší je, když to zprasí a pak od toho uteče. To musí pak zákazník zaplatit, pokud to chce zprovoznit mnohdy velice slušnou částku. Za blbost se platí...
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #11 kdy: 05.10.2018, 09:24 » |
|
Nevím, kde kol. Svejkovský vzal údaj 10VA, já našel 15VA pro typ trafa uváděný tazatelem.
V katalogu
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Miroslav Hlaváč
Elektřina má pomáhat,ne zabíjet!
|
|
« Odpověď #12 kdy: 06.10.2018, 21:30 » |
|
Možná že se mýlím na rozdíl od jiných účastníků této diskuse ale podle odkazu v otázce má tento transformátor tyto max parametry:12V 2A: https://www.elektropen.cz/ELK-03928?gclid=EAIaIQobChMIjpb3_cHy3QIVhrTtCh0MpQzZEAYYASABEgKMrvD_BwEcož by odpovídalo 24VA nehledě na to že normálně se předpokládá stisknutí pouze jednoho zvonkového tlačítka a tudíž užití jednoho zvonku.Na vandaly a škodiče je to zařízeno tak že zvonkové transformátory se dělají jako zkratu odolné. Jedná se pouze o můj soukromý názor,možná odborníci mají názor jiný.
|
Miroslav
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
|
|
« Odpověď #13 kdy: 07.10.2018, 10:58 » |
|
Jedná se pouze o můj soukromý názor,možná odborníci mají názor jiný. Můj názor je, že v tom mají hoši z ELKO pěkný binec. EDIT: v katalogu jsou to VA, nikoliv W. Pak by to nejspíš sedělo. Informace o proudu 2A se vztahuje k napětí 4V. Pak sedí i proud 1A při napětí 12V (sedí s typovým označením). Tyto údaje najdete v přehledové tabulce zdrojů (tabulku jsem trošku ořízl).
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #14 kdy: 08.10.2018, 02:28 » |
|
Je v tom guláš, v několika informačních materiálech rozdílné údaje. Pak co tedy platí?
|
Václav 3
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #15 kdy: 08.10.2018, 08:32 » |
|
Je v tom guláš, v několika informačních materiálech rozdílné údaje. Pak co tedy platí?
Nekupovat výrobky ELKO?
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #16 kdy: 08.10.2018, 08:43 » |
|
Nejnižší z uváděných hodnot.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #17 kdy: 08.10.2018, 10:55 » |
|
Ona ta nejnižší hodnota možná není ta pravá, protože jsem našel více popisů s rozdílnými údaji, ale 12V 15VA se vyskytuje nejčastěji, navíc čísla korespondují i s čísly v označení typu.
Teď je ještě otázka zda zatratit výrobce a nekupovat jeho výrobky, jak radí kol Vít Rotrekl, nebo je to informační šum, který vznikl u obchodníků.
Kdysi po revoluci jsem si u jedné nově vzniklé firmy koupil katalog a byl výborný. Když asi za dva roky vydali nový, rozšířený, tak byl samá chyba v téměř všech nově přidaných položkách. Když mi byl nabízen ke koupi, tak jsem ho odmítl, že je samá chyba. Známý prodavač mi prozradil, že ho přepisovala sekretářka pana majitele...
|
Václav 3
|
|
|