Může mě nutit zaměstnavatel, abych zkoušky z vyhlášky 50 absolvoval u něj?

(1/3) > >>

Miroslav Vichr:
Mohu odmítnout zaměstnavatele m nařízené zkoušky z vyhlášky 50 a potřebné Osvědčení o odborné způsobilosti si na vlastní náklady zajistit sám a poté jej dodat zaměstnavateli?

Miroslav Minařík:

Zajistíte si sám? A jak zajistíte školení z místně bezpečnostních předpisů? Určitě to můžete udělat u někoho jiného, záleží na tom, zda vám to zaměstnavatel uzná. To je v jeho kompetenci. Je to jeho ochrana, ne vaše!

Michal Šenkýř:
No on pan Vichr nepíše u kterého zaměstnavatele pracuje (bude pracovat). MPBP, třeba u nás není součástí školení ani zkoušky (kromě údržby). Já nevím na jaké stavbě budu za rok.
Školení (zkoušku) z MPBP jsem absolovoval naposledy, když jsem dělal  správce infrastruktury a i o půlnoci, když mě dispečer vzbudil kvůli poruše, jsem musel vědět, kde, co a jak. Takže pokud pan Vichr bude jako správce a údržbář na "svém" zařízení, bude mít asi problém. Pokud bude jezdit mimo, nevidím v tom nic, co by tomu bránilo.
Školení z MPBP a technologickýc h postupů probíhá vždy až tam, kde se ocitnu.

Jan Bocek:
Nemůžete to odmítnout.
Zaměstnavatel má povinnost podle ZP a zákon 309/2006 Sb.
mu v §§ 4 a 9 ukládá povinnost zajistit odborné školení a přezkoušení.

Tam, kde je "silná" osobnost odpovědná za elektrické zařízení a řídí se ČSN EN 50110-1 ed. 3, tak vám to nedovolí. Proč by se dobrovolně způsoboval příští problémy v případě malérů ?

PS. Pokud zaměstnavatel vyhlásí odborné školení a zkoušky z 50/78 Sb.,  tak předpokládám, že je i odborně zdatný toto školení naplnit podle svých zásad BOZP
a podle zásad ke školením a kvalifikaci danou ČSN EN 50110-1 ed. 3

Jiří Schwarz:
Jak naznačuje jiné vlákno, kde se diskutuje o vyhl.50, není možné udělat univerzální soubor otázek právě proto, že obor je poměrně široký a pokud by "elektrikář" musel znát vše, asi by znal jen velmi obecně základní věci, ale pro praxi je dobré, když to, s čím se bude setkávat, bude znát podrobněji, nejlépe i s vazbou na konkrétní pracoviště, technologii...
A tomu by mělo být přizpůsobeno školení i přezkoušení.

Takže možná by mělo nějaký přínos, kdyby pan Vichr dokázal naznačit jaké činnosti se má věnovat a proč se tak hrne do toho, aby si zajistil přezkoušení sám, někde jinde

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana