Jaká je tolerance elektroinstalace provedené podle staršího projektu?
Miroslav Minařík:
Citace: Michal Šenkýř 19.09.2018, 19:24
... aby vyhověly normám platným v době provádění výchozí revize.
No to je pak jasné. A´t si to staví třeba půl století. Výchozí revize dle platných ČSN ten den!
Vždyť to by musel být ten revizák ještě dějepisec, historik a muzejní kurátor starých norem! (dance)
Milan Hudec:
Neříká vám něco lhůta 18 měsíců ;)
Radek Červený:
Takový extrém z praxe. Cca 10 let zpátky jsem kupoval garáž. Při prodeji se zjistilo, že garáž sice byla postavena v roce 1965 dle stavebního povolení z roku 1965, ale nikdy nebyla zkolaudována. Při prodeji tedy proběhla kolaudace místním stavebním úřadem. Úřednice opravdu musela v archivu najít stavební zákon z roku 1965 a podle tohoto zákona kolaudaci provedla.
Jan Franěk:
Osobně k tomu přistupuji trochu jinak, i když nyní koukám že asi špatně. V případě změny norem platí nějaký souběh. Většinou 2-3 roky. Tedy v době souběhu toleruji původní normy. Od jejich zrušení trvám na bezpečnosti dle platných norem. Osobně si nějak nedovedu představit, že bych mohl provést výchozí revizi na něco dle 34 1010. Soryjako. Vždyť i u pravidelných revizí máme jasně dané, že sice postupujeme dle norev z doby vzniku instalace, ale měli bychom přihlédnout i k aktuálním požadavkům na bezpečnost.
Dle mého by to pak znamenalo třeba i to, že někdo dnes udělá projektovou dokumentaci třeba na hromosvod dle čsn 34 1390, napíše tam schválně staré datum a já to mám pak dle toho zrevidovat? To raději odmítnu tuto práci provést.
Pavel Horský:
Tak na TIČR lžou?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana