Jaká je tolerance elektroinstalace provedené podle staršího projektu?

<< < (4/5) > >>

Pavel Horský:
Tleskám kolegovi Paličkovi  :)
Zákon hovoří jasně a na TIČR tedy nelhali.
Ať si tedy říká kdo chce co chce, platí toto.....

Zákon 183/2006 - stavební zákon  - § 119

(3) Dojde-li během provádění stavby ke změně českých technických norem nebo jiných technických předpisů, podle nichž byla zpracována dokumentace nebo projektová dokumentace, posuzuje se stavba podle technických norem nebo jiných technických předpisů, které platily v době, kdy byla dokumentace nebo projektová dokumentace zpracována.

Pro kolegu Šohajdu: pro revizi hromosvodu samozřejmě platí totéž

Jan Palička:
Citace: František Šohajda  20.09.2018, 10:05

Zajímavý bod 3.To:Palička.
Když budu stavět dlouho,mohu potom udělat revizi na hromosvod podle staré normy bez postihu u soudu ?

Ano, když budu stavět na základě SP nebo ohlášení podle projektu schváleného SÚ a v tomto projektu budu mít zpracovaný projekt hromosvodu podle ČSN 341390, budu muset při kolaudaci předat revizní zprávu vypracovanou dle této normy.
Ono to fakt má logiku, i když se to některým nelíbí. Představme si, že by platilo obrácené pravidlo, že stavebník je povinen kolaudovat podle aktuálně platné legislativy. Vzhledem k dynamice změn by to znamenalo i několikanásobn é přepracovávání projektu, jeho předkládání na SÚ, schvalování nových verzí a změn, projednávání s dotčenými orgány, někdy i demolici již postaveného.
My to tady vidíme z hlediska elektriky.... ale umíme si představit, že by stavebník byl nucen  kolaudovat podle norem platných v době kolaudace třeba izolační schopnosti obálky budovy? Normová izolace stěn se za deset let zvýšila dvakrát. Izolační vlastnosti oken vyráběných v roce 2010 dnes nevyhovují  - měl by je vyhodit a pořídit nová? Dnes je u RD normový požadavek na dvě parkovací místa na pozemku, před pár lety bylo jedno či žádné  Co s tím? Zakázat prodlužování platnosti SP? Asi taky ne, že.

Radim Strycharski:
Teorie je jasná a v praxi nastupuje síla vlivnějšího a odolnost slabšího. Příklad z praxe: V roce 2010 jsem udělal výchozí revizi hromosvodu na jednom průmyslovém objektu podle schválené dokumentace a stavebního povolení z roku 2005. Perfektní projekt bez chyby podle ČSN 341390. Revize proběhla jako málokdy se povede v souladu s projektovou dokumentací bez připomínek. Když došlo ke kolaudaci, státní úřad odmítl povolit uvedení do provozu s tím, že hromosvod musí být od roku 2009 již podle 62305. Byl jsem požádán o novou revizi. Natož jsem tedy požadoval zase já novou projektovou dokumentaci a zhotovení podle ní, načež se pak už nikdo nikdy (z té stavby) neozval.

Jan Palička:
Citace: František Šohajda  20.09.2018, 10:05

Zajímavý bod 3.To:Palička.

Když budu stavět dlouho,mohu potom udělat revizi na hromosvod podle staré normy bez postihu u soudu ?

ještě doplnění:

Pochopitelně se iniciativě meze nekladou, pokud tak jako stavebník budu chtít učinit, nic mi nebrání si nechat projekt hromosvodu přepracovat, provést realizaci dle aktuálně platné legislativy a podle ní i zrevidovat. Záleží pak na SÚ, zda bude požadovat nový projekt schválit před realizací jako změnu nebo zda mu bude stačit dokumentace skutečného provedení předložená při kolaudaci. Ale donutit stavebníka, montéra i revizáka k té změně nikdo nemůže.

Pavel Horský:
A nemá se státní úřad řídit právě a jen podle zákonů? Pokud by se řídil, nikdy by nikdo nemohl vyslovit takový požadavek. A nebo to byla jen domněnka úředníka a tu bych mu pak velice rychle vyvrátil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana