Jakou elektrikářskou izolační pásku byste doporučili?
Igor Molák:
Mám špatnou zkušenost s izolačními páskami. Zkoušel jsem různé značky (snad i 3M), ale výsledek byl podobný: po několika letech po aplikaci pásky lepidlo buďto vyschne, takže páska prakticky odpadne nebo se nějak rozblemcá takže při manipulaci se zaizolovanými vodiči se posune či sleze a vše čeho se dotkne učiní lepkavým. Ani textilní pásky nejsou co bývaly. Samozřejmě se snažím použití izolačních pásek vyhnout, případně použít smršťovací bužírky, ale někdy je izolační páska nejlepší řešení (zejména u "slaboproudu").
U starších izolačních pásek se to nestávalo, některé perfektně drží dodnes. Asi se změnil výrobce či technologie výroby a já nevím, jakou pásku dnes koupit, aby vydržela. Když jsou nové, vypadají všechny OK. Jakou izolační pásku používáte a doporučili byste ji? Nebo používáte vulkanizační pásky?
Milan Hudec:
3M
Základní řada Temflex na provizorku a pod dostatečná.
Řada 33+ a její zesílená varianta je současným etalonem.
Pásky VM a 2228 jsou pro úplné profíky.
Nicméně obecně u výrobců šla akurátní lepivost dolů, předpokládám zásah nějakého zelenozmetka.
Jiří_Hrubý:
S tou lepivostí je to opravdu horší, než bývalo. Jeden čas, asi když se měnila lepidla, nebo to byla možná vadná série, Temflex 1500 se po expozici mrazu v autě změnil na komfetu. Pak se to výrazně zlepšilo, ale u této základní řady je prostě znát, že je určena spíše pro indoor použití, či užití v rozvaděčích. Na tyto účely plně dostačující a dlouhodobě spolehlivá.
Řada 33+ naprostý souhlas, v podstatě pokud je člověk technik a ne šílený izolatér, vystačí si s touto páskou a netřeba jít níže, zvláště když uvážím dostupnost smršťovaček na větší opravy.
S VM zkušenost nemám, "primární" 2228 je úspěšně užívána dlouhodobě, je odzkoušeno, že při správné aplikaci vydržely svorky se spoji jí obalené 20 let na povětrnosti ve stavu jako při montáži.
Překvapila před pár lety v krabici s hybridou přibalená izolačka cotran 833, sice tam měla fungovat jen jako pomůcka k montáži, ale zaujala funkčností v mrazu a lepivostí i na mírně orosený povrch. Ale toho výrobce nikdo z obchoďáků nezná.
Milan Hudec:
VM vřele doporučuji vyzkoušet.
Nicméně katastrofou jsou dnes pásky textilní asfaltové.
Namísto alespoň dřívější průměrné kotáže se jedná v zásadě o fáč s minimální lepivou vrstvou.
Stále dobrá na rány (starší kolegové budou vědět) ale jinak nepoužitelná.
Vít Rotrekl:
Ja jsem spokojenej z Temflex TM 1500. Ale pouzivam ji na provizorni zaizolovani, zafixovani atp.Vim ze funguje i v mrazu, staci na chvilku do kapsy a rukou zahrat a funguje.
Ted jsem delal nejaky spojky a koncovky na vn od Raychemu a pi.oval jsem na tu izolacku co je v pribalu, moc se ji lepit nechtelo. A to bylo v suchu a teple. I kdyz u tech vn koncovek a spojek je izolacka vzdycky potreba kdyz ma clovek ruce od mazaci vazeliny, takze mozna to bylo tim. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana