Nepoškodí se nautila, pokud přisaje vzduch ještě před vypnutím ochrany?
René Weiss:
Chtěl bych použít výše zmíněnou ochranu pro ponorné čerpadlo Nautila, specifikace v příloze.
Původně jsem chtěl zbastlit ochranu za použití cos-fí relé, ale tady je de facto všechno komplet, včetně jištění proti výpadku fáze atd.
Prodejce píše, že zařízení není vhodné pro vřetenová čerpadla, výrobce nic takového neuvádí.
Když poklesne hladina vody natolik, že Nautila začne přisávat vzduch, měl by se změnit cos fí a zařízení by ji mělo vypnout.
Vzhledem k tomu, že nepoběží vyloženě na sucho, těch pár vteřin by ji dle mého názoru nemělo ublížit, je to tak?
Trochu mě odrazuje, že výrobek je italský, ale snad bude fungovat.
Může se mi prosím k tomu někdo zkušený vyjádřit?
Jiří_Hrubý:
Vřetenovky trpí suchým chodem a rychle se opotřebovávaji . Navíc je víc než vhodné (a někteří výrobci to mají v návodu) udržovat ponorku s určitou hladinou nad přírubou.
Vhodnější a spolehlivější je u vřetenovky hlídat hladinu a proud zvlášť. Oběhovky snesou suchý chod, ale taky se rychle zahřívá motor, proto i u nich by měl být sloupec vody nad přírubou.
Kastner Lubomír:
Vřetenová čerpadla jsou složena z gumového statoru a kovového šnekovitého rotoru. Stačí pár sekund na sucho bez vody a je po čerpadle. Gumový stator se vydře a je nutné čerpadlo odpojit, vytáhnout ze studny a provést výměnu dílů. Minimálně statoru i rotoru, mnohdy i tyčky se spojkami. Vřele doporučuji hlídač hladiny českého výrobce MAVE Nymburk. Osobně s tím mám dlouholeté zkušenosti.
Miroslav Hlaváč:
Existuje spousta hladinových spínačů ať přímých či nepřímých...
Jirka Údržbář:
Poraďte mi nějaké levnější spolehlivé analogové čidlo výšky hladiny do vrtu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana