Lze v novostavbě odůvodnit jednu PEN lištu místo dvou PE a N?

(1/3) > >>

Nykl Jiří:
Domovní RZ, viz příloha, vyráběn dle projektu s kusovou zkouškou. Zapojen elektroinstala ční firmou.
Nenalézám argumenty pro souhlas s propojením PE a N a "vyrobením" PEN lišty a přeznačením popisků. Předpokládám, že se tak stalo z důvodu malého počtu PE svorek.

Ale je tam 5 chráničů. Domnívám se. že je to jeden z důvodů nevybavování jednoho z nich. Říkám si je to jejich denní chléb, tak proč?
Mají svého revizního technika, kterému to nevadí?  
Nebo to jde opravdu odůvodnit?

A za určitých okolností je to v pořádku.
Samozřejmě neupevněné wago, ale proč se mi zdá, že je to ušité rychlou jehlou?
Neviděl jsem to fyzicky, soudím jen z foto a popisu laických investorů.
Vstup Je TN-C, MET je součástí této PEN lišty.

Lišta PEN místo rozdělení PE a N, Současná novostavba RD. Lze to odůvodnit?

Pavel Horský:
Fotografie není úplně kvalitní, aby mohl člověk dělat nějaké 100% závěry.
Jen se mi tak nějak nechce věřit, že by byl rozvaděč sestaven na zakázku odbornou firmou, která se zabývá stavbou a certifikací rozvaděčů.
Samotné vnitřní uspořádání prvků zcela jistě nebude v souladu s dovoleným oteplením rozvaděče. Dovolím si i tvrdit, že svodič ve vrchní části rozvaděče bude nainstalován špatně a je tedy naprosto zbytečný a jde jen o vyhozené peníze oknem.
Jde o velmi špatnou práci.

Připojení vodičů N na PEN dovoluje ČSN 33 2000-5-54 ed.3 viz. příloha.

Milan Hudec:
Bych i bez znalosti norem prostě řekl že ta pixla je pro tolik drátů malá (dance)

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  28.08.2018, 07:48

Bych i bez znalosti norem prostě řekl že ta pixla je pro tolik drátů malá (dance)

Přesně tak. To je první problém tohoto díla. Tedy by mě zajímalo, kolika modulový rozvaděč je v návrhu, kolik modulů je v projektu obsazeno a tedy zda to montážnící dodrželi.
O řemeslnosti tohoto díla pomlčím. Osobně si takto práci profesionála úplně nepředstavuji.
Svodič přepětí taky vidím jako problém, pokud je instalován tímto způsobem. Možná je chyba už u zvoleného projektanta.

Citace: Pavel Horský  28.08.2018, 07:46

Připojení vodičů N na PEN dovoluje ČSN 33 2000-5-54 ed.3 viz. příloha.

tak tak.  ;)

Citace: Pavel Horský  28.08.2018, 07:46

Samotné vnitřní uspořádání prvků zcela jistě nebude v souladu s dovoleným oteplením rozvaděče.

Taky by bylo zajímavé provést výpočet. To by neměl být problém.

Citace: Nykl Jiří  27.08.2018, 22:40

Samozřejmě neupevněné wago, ale proč se mi zdá, že je to ušité rychlou jehlou?

Spíš diletantem. Nevidím nic moc odborného u té firmy. Spíš naopak.

Jiří Schwarz:
Citace: Nykl Jiří  27.08.2018, 22:40

... 5 chráničů. Domnívám se. že je to jeden z důvodů nevybavování jednoho z nich.
...

Pokud se spojí N za chráničem s PE (nebo PEN),  chránič by při zatížení okruhu měl reagovat a vypínat.
Ale pokud se to stane v rozvaděči, může to spojení vytvořit vyzkratování jednoho vinutí v chrániči tak malou impedancí, že paradoxně ten závit do zkratu výrazně omezí citlivost chrániče.
Takže bych nevylučoval kopanec v zapojení, ale to se z přiložené fotky v tom chaosu nevykouká.
Když něco nefunguje jak má, je to na reklamaci.

Většinu ostatních problémů už zmínili kolegové

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana