Proč vybaví chránič při zapnutí spotřebiče mimo chráněný okruh?

(1/3) > >>

Tomáš Pelka:
.

V elektroinstala ci RD se nám děje zajímavá věc: při zapnutí zářivky v garáži (zapojena mimo chránič) vybaví proudový chránič RD.
Při vybavení chrániče zářivka svítí (pochopitelně) - není zapojena na chránič.

Jeden z problémů je samotná zářivka (asi vadný kondenzátor, nebo tlumivka) - vyměním celé svítidlo.

Je mi však nejasný samotný jev vybavování chrániče spotřebičem z nechráněného okruhu.
Můžete mi prosím poradit, kde může být problém? S trochou představivosti je to to samé, jako by mi vybavil chránič, když si soused rozsvítí.

Podrobnější popis elektroinstala ce:
- TN-S všude.
- Garáž má vlastní malý podružný rozvaděč s chráničem (ten drží).
- Z hlavního rozvaděče je napájen podružný rozvaděč garáže a zahrada. V hlavním rozvaděči je chránič pro koupelnu a zásuvky RD (tento chránič vybavuje, když rozsvítím v garáži).
- Na zahradě je další podružný rozvaděč s chráničem (ten drží).

ACEOF ACES:
Podle mého názoru je za proudovým chráničem pro koupelnu a zásuvky RD, svod vodiče N na zem nebo na PE/PEN. Zářivka v garáži při zapnutí vytváří proudové špičky, jejichž část v hlavním rozvaděči projde po vodiči N proudovým chráničem pro koupelnu a zásuvky RD, do místa svodu a tím dojde k jeho vybavení.

David Hruda:
Ano, vypadá to na spojení N za chráničem s PE. Hrozně dobře se to hledá...

Pavel Horský:
Myslím, že N okruhu, na kterém je napojena zářivka je zapojen na výstupní svorkovnici N z chrániče. Pak by se dělo to, co se děje vám.

František Šohajda:
Také jsem to už řešil několikrát ve starších domech.
Došlo k tomu tak, že byl centrální chránič, lišta vodičů N-všechny z chrániče. Pak elektrikářm fázi napojil před chráničem a samozdřejmě vodič N zapojil z velké lišty která je za chráničem, které si nevšimnul odkud je zapojena.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana