Jaká jsou rizika se stavbou trafostanice mezi rodinnými domy?

(1/7) > >>

Václav Kouble:
Žijeme na konci vesnice a ČEZ Distribuce plánuje předělat rozvody nn ze sloupů do země. Nicméně k tomuto má naplánováno i umístnění nového transformátoru mezi naše rodinné domy. Při zjišťování co můžeme očekávat jsem se dozvěděl, že se dá očekávat vyšší napětí v síti (250V),  které se zpravidla nastavují z důvodu udržení napětí 230V pro vzdálené odběratele (mělo by být i pro odběratele vzdálené cca 700m). Z tohoto máme obavy, protože by toto napětí nevydržely dlouho LED žárovky a některé elektronické přístroje.
Dále jsem se dozvěděl, že pravděpodobně v domech poblíž transformátoru musí být jističe se zkratovou odolností min. 10kA. My máme v současnosti 6kA. Vzhledem k tomu, že je nás i hodně, co máme v domech rozvody v AL, mohlo by dojít v případě zkratu k poškození rozvodů případně zahoření.
Do jaké míry jsou tyto obavy oprávněné?

Rozvodak:
Citace: Václav Kouble  29.07.2018, 22:59

Žijeme na konci vesnice a ČEZ Distribuce plánuje předělat rozvody nn ze sloupů do země. Nicméně k tomuto má naplánováno i umístnění nového transformátoru mezi naše rodinné domy. Při zjišťování co můžeme očekávat jsem se dozvěděl, že se dá očekávat vyšší napětí v síti (250V),  které se zpravidla nastavují z důvodu udržení napětí 230V pro vzdálené odběratele (mělo by být i pro odběratele vzdálené cca 700m). Z tohoto máme obavy, protože by toto napětí nevydržely dlouho LED žárovky a některé elektronické přístroje.
Dále jsem se dozvěděl, že pravděpodobně v domech poblíž transformátoru musí být jističe se zkratovou odolností min. 10kA. My máme v současnosti 6kA. Vzhledem k tomu, že je nás i hodně, co máme v domech rozvody v AL, mohlo by dojít v případě zkratu k poškození rozvodů případně zahoření.
Do jaké míry jsou tyto obavy oprávněné?

To co vám řekli jsou bludy...
Jistič 10kA musí mít každý po výměně vadného, nebo u nových odběrů či při některých změnách nebo rekonstrukci.
U mě doma je 245V, žádná devastace elektroniky se neděje...
Záleží jak daleko od trafa budete.

Jan Franěk:
Vyšší napětí v síti, než je 230V, zřejmě očekávat můžete a 250V je v 10% toleranci. Ovšem když se podíváte dnes jakýkoliv spotřebič, především elektroniku, najdete tam povětšinou údaj, že pracuje od 100-250V. Tedy zde bych se asi úplně nebál. To ovšem nevylučuje možný problém se staršími spotřebiči (tedy hodně starými)
Se zkratovou odolností je to tak, že hlavní jistič před elektroměrem, musí být 10kA už řadu let. Uvnitř domu by to jistě také nebylo k zahození, ovšem tento zkratový prod silně omezují pojistky před hlavním jističem a tak se běžně používají 6kA jističe.
Problém s AL rozvody je i ten, že často jsou na vstupu staré jističe, kde je zkratová odolnost pouze 2.5kA. Zde se pak stává, že pokud dojde ke zkratu v instalaci, může dojít k poškození hlavního jističe, který přestane převádět některou z fází, nebo nejde nahodit vůbec. Pak je nutná jeho výměna, což sebou navíc může nést potřebu předělání celého odběrného místa, dle aktiálních platných připojovacích podmínek distributora.

Požáru bych se bál jen v tom případě, že se v původní instalaci někdo neodborně vrtal a tam kde byly vyměněny původní jističe za "silnější",  protože původní byly přetěžovány a "padaly". Obvykle byly zásuvky odjištěny 10A jističem a někdo si tam kvůli vysavači, nebo mikrovlnce dal 16A jistič. Jednak tomu neodpovídá původní rozvod a pak také staré bakelitové zísuvky byly konstruovány jen na 10A.

František Šohajda:
Jen pro upřesnění...
230V +- 10% .....tj. může být napětí až 253V které je v pořádku.

Václav Kouble:
Jen ještě pro upřesnění: vzdálenost domů, kterých se to týká, od trafa by měla být od 10 m do 30 m.
Dále pokud se podívám na krabičky výrobců LED žárovek, tak tyto mají napěťový údaj 220 - 240 V (kontrolováno u 3 výrobců Philips, Solight a Lumenix). To samé je s PC zdroji.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana