Co může způsobovat probliknutí světla při sepnutí větráku v koupelně?

(1/3) > >>

Lukáš B.:

Koupil jsem úplně nový byt a teď jsem zjistil, že pokud mám v koupelně zapnuté světlo a zapnu i větrák.
Je to na stejném dvojitém vypínači. Jeden je na světlo a druhý na větrák).
Světlo občas při sepnutí blikne, pak už svítí dál bez problémů, to samé se děje i při vypnutí větráku.
Stane se to tak 1 z 5 pokusů.
Co to může způsobovat?
Je to vážné, nebo se to občas děje?
Nejsem vůbec znalý v elektrice, takže vůbec netuším, kde bych měl hledat  problém.
Revizní správu mám, byla potřeba ke kolaudaci.

Vít Rotrekl:
Co to je za světlo? Tedy spíše přesněji svítidlo a jaký je zdroj - "žárovka".
Pokud je to nějaké svítidlo s "předřadníkem" - tedy zářivkové, LEDkové, kde je spínaný zdroj, může to být vlastnost.
Zkuste vyfotit a postnout sem fotku svítidla. Případně natočit video s ukázkou co se děje.

Lukáš B.:
Citace: Vít Rotrekl  29.07.2018, 17:49

Co to je za světlo? Tedy spíše přesněji svítidlo a jaký je zdroj - "žárovka".
Pokud je to nějaké svítidlo s "předřadníkem" - tedy zářivkové, LEDkové, kde je spínaný zdroj, může to být vlastnost.
Zkuste vyfotit a postnout sem fotku svítidla. Případně natočit video s ukázkou co se děje.

Jedná se o toto světlo https://www.jabloshop.cz/led-svitidlo-bela-11w-bila-4100k-1100lm Tedy světlo, které už má v sobě LED osvětlení bez žárovky. Klidně mohu natočit video, ale asi z toho nic nikdo nevykouká když to popíšu. Dvojvypínač (velikostně jako jeden, ale rozdělený na dvě ovládání). Levý spínač ovládá světlo, pravý ovládá větrák. Když rozsvítím světlo a nechám ho svítit a pak zapínám/vypínám větrák tak se občas stane, že světlo problikne, ale je to opravdu jen probliknutí, poprvé když se to stalo tak jsem si ani nebyl jistý, že se to stalo a zkoušel jsem to znova. Stává se to velmi nepravidelně jak při zapínání tak vypínání. Když u toho stojím a vypínám zapínám větrák tak se to stane tak cca 1 z 5 pokusů. Žádný zvukový doprovod, žádné zachrastění, světlo pouze blikne a vše jede dál. Není to ani o tom, že by mi to nějak zvlášť vadilo, spíš se ptám, aby to nebyla předzvěst nějaké vážnější závady.

Jiří_Hrubý:
Nevylučoval bych ani vlastnost vypínače, pokud se jedná o PL či PRC výrobek, v nejhorším je někde špatný spoj.

Pavel Horský:
Zatím ale děláte to nejhorší, co můžete dělat.
Na dálku vám nikdo neřekne zaručeně, že je vše v pořádku. To vám řekne jedině schopný elektrikář nebo RT přímo na místě problému.
Zde se dozvíte jen domněnky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana