Jaroslav23
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 26.07.2018, 20:18 » |
|
Na fotografii je starý elektroměr používaný ještě na zahrádkářské osadě. Můžete mě říct zda u tohoto el. musím hodnotu na číselníku násobit 0,1? Co znamenají všechny ty hodnoty pod sklem?
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #2 kdy: 27.07.2018, 11:13 » |
|
Jedná se o třífázový elektroměr pro nepřímé (polopřímé) měření z roku 1961.
1kWh = 450 n znamená, že se kolečko otočí 450x za jednu kWh Maximální proud elektroměrem je 5A. Pro vyšší proudy je tedy nutno použít proudové transformátory X/5A.
Pokud měřím přes převodníky, musím násobit převodem. Například pro trafa 100/5A násobím hodnotu na číselníku číslem 20.
Konstanta elektroměru je S.k = 0.1. Tady si netroufnu odhadnout, co znamená to "S", ale připadá mi, že to "k" (konstanta) je jedna. Tedy co vidím krát převod proudových traf, to jsem naměřil.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 27.07.2018, 13:45 » |
|
Elektroměr je sice určen pro měření pomocí proudových transtormátorů, ale to mi připadá jako nesmysl, zejména na podružném měření v zahrádkářské kolonii. Podle jističe odhaduji jednofázové zapojení chaty a na štítku o měř. převodu trafa chybí údaje. Zřejmě někdo vzal bazarový kus a použil ho na přímé měření, potom by mělo být k=1, nebo-li stav na počitadle odpovídá skutečně naměřeným kW.
Udělejte jednoduchý pokus, použijte spotřebič (vařič, kamínka) s příkonem např. 1kW (2kW) a zapněte ho na 1/2 hod. (1/4 hod.) , na počítadle by se mělo započítat 0,5kW. Případně by se dala použít obyčejná (Edisonova) žárovka 100W a nechte ji svítit 2 hod. a mělo by se započítat 0,2kW. Samozřejmě je tento pokus zatížen chybami (tolerance síťového napětí, na spotřebičích nemusí příkon odpovídat přesně štítkovým hodnotám, nepřesnost měření času,), ale zda se měří přímo v kW by se tímto způsobem mělo prokázat, protože převody měřících traf bývají 1:20 , 1:30 a podobné, takže pokud naměříte např. 0,4 nebo 0,6kW tak je to určitě chyba použité metody a měření je přímé.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #5 kdy: 27.07.2018, 15:24 » |
|
To já asi taky, ale je otázka, zda tazatel může toto řešit. Zřejmě to bude v rámci nějakého družstva nebo svazu zahrádkářů, pak musí mít nejprve souhlas ostatních nebo výboru...
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #6 kdy: 27.07.2018, 16:34 » |
|
Trochu mě mate to PRIMÁRNÍ, ale pokud by byly použity MTP pak se převod násobí sekundární konstantou. Ale jak načítá a jaký bude přepočet, když přes něj teče nad 5A netuším. Nevím, zda je použit jako 3f, nebo podle jističe jen 10A v jedné fázi. Tak či tak by bylo vhodnější použít použít přímý Ferraris, protože nejlépe snáší podmínky v podobných OM s příležitostným odběrem, možnou kondenzací, bordelem atp. Elektronické (levné, ne ty distribuční) málokdy vydrží, zvláště je-li OM např mimo sezonu vypínáno. Takže starší Křižík nebo L&G by byl fajn.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #7 kdy: 28.07.2018, 12:23 » |
|
Rodiče měli hodně dlouho u OM elektroměr LaG. Měření bylo za dveřmi a rodiče pracovali a výměna trvala cca 25-30let... Při nějaké opravě jsem zjistil, že tento elektroměr měřil jen dvě fáze (krajní)a na třetí (prostřední) neměl cívku z výroby. Tehdy se tak vyráběli , jak jsem zjistil pak na netu. Asi do roku 1984 +- Nikdo s tím nic nedělal , ani distribuce.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
František Janeček
|
|
« Odpověď #8 kdy: 28.07.2018, 13:07 » |
|
Rodiče měli hodně dlouho u OM elektroměr LaG. Měření bylo za dveřmi a rodiče pracovali a výměna trvala cca 25-30let... Při nějaké opravě jsem zjistil, že tento elektroměr měřil jen dvě fáze (krajní)a na třetí (prostřední) neměl cívku z výroby. Tehdy se tak vyráběli , jak jsem zjistil pak na netu. Asi do roku 1984 +- Nikdo s tím nic nedělal , ani distribuce. Jen malou poznámku.Pokud měl někdo potřebu používat trojfázový proud(pro pohon mlátičky, senometu, okružní pily)a takových mnoho nebylo, měl tento elektroměr na "motorový proud" a další, jednofázový na "světelný proud", tak se jim alespoň říkalo.Takže ten trojfázový měřil pouze souměrné zatížení trojfázovými spotřebiči a díky zapojení měřil celou spotřebu.Jedno fázová spotřeba se měřila tím druhým elektroměrem.
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #9 kdy: 28.07.2018, 16:10 » |
|
Jen malou poznámku.Pokud měl někdo potřebu používat trojfázový proud(pro pohon mlátičky, senometu, okružní pily)a takových mnoho nebylo, měl tento elektroměr na "motorový proud" a další, jednofázový na "světelný proud", tak se jim alespoň říkalo.Takže ten trojfázový měřil pouze souměrné zatížení trojfázovými spotřebiči a díky zapojení měřil celou spotřebu.Jedno fázová spotřeba se měřila tím druhým elektroměrem.
Tak to skutečně kdysi bývalo. Říká se tomu aronovo zapojení, používalo se to snad i u vn. Kdysi se tak měřilo v síťích 3x120V v Praze.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #12 kdy: 28.07.2018, 19:18 » |
|
U vn možná... Ale můj případ byl legálně namontovaný 3f elektroměr...v domě bylo čerpadlo, šrotovník, míchačka a další spotřebiče na tehdy 380V-3F ! To nebyl krátkodobý odběr, byl to stabilní a byl roky tak v provozu! Legálně-žádná černota, jednou ročně jej zapisovali.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #14 kdy: 28.07.2018, 20:40 » |
|
Pokuď to byly 3 fáz. spotřebiče - motory, tak u těch se předpokládá rovnoměrné zatížení ve všech fázích, stejně jako u traf vn. Takže měřit ve dvou fázích stačí. Pokud tam byl zajištěn pouze 3 fáz. odběr, tak to bylo v pořádku. Dvousystémový elektroměr je levnější.
Jednalo se o klasický RD... Snad je všem jasno co se doma používá v rodině. 3f a 1f spotřebiče.... .je pravdou, jak jsem to zjistil, bylo pak na neměřenou fázi maximální počet spotřebičů jednofázových!
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #15 kdy: 28.07.2018, 20:49 » |
|
Jednalo se o klasický RD... Snad je všem jasno co se doma používá v rodině. 3f a 1f spotřebiče.... .je pravdou, jak jsem to zjistil, bylo pak na neměřenou fázi maximální počet spotřebičů jednofázových! Jestli to cejchovali až po 30ti letech tak se to vyplatilo Což by bylo zvláštní, plechový křižíky šly po 10ti letech a bakelitový Uher a LaG po 16ti. I když se nedá vyloučit že se tehdá na něj zapomělo...
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
Jaroslav23
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #16 kdy: 28.07.2018, 21:29 » |
|
Jedná se o třífázový elektroměr pro nepřímé (polopřímé) měření z roku 1961.
1kWh = 450 n znamená, že se kolečko otočí 450x za jednu kWh Maximální proud elektroměrem je 5A. Pro vyšší proudy je tedy nutno použít proudové transformátory X/5A.
Pokud měřím přes převodníky, musím násobit převodem. Například pro trafa 100/5A násobím hodnotu na číselníku číslem 20.
Konstanta elektroměru je S.k = 0.1. Tady si netroufnu odhadnout, co znamená to "S", ale připadá mi, že to "k" (konstanta) je jedna. Tedy co vidím krát převod proudových traf, to jsem naměřil.
Vlastník (zahrádkář) to začal řešit při vyúčtování za minulý rok. Na el. měl započítaný stav 2.361,3 kWh. Zdálo se mu to moc tak tam měl elektrikáře a ten mu sdělil, že by se měl stav na el. dělit 10. Když jsem si udělal kontrolní roční odečty zjistil jsem, že u distributora byl za rok 2017 nahlášen stav 4.215,00 kWh (hlásím jim stav vždy k 31.12). No a když jsem zjistil odečtený stav na podružných el. tak jsem napočítal 6.042,74 kWh. Pokud jsem el. vydělil 10 a započítal jsem ho znovu dostal jsem se na celkovou hodnotu na podružných el. na 3.917,57. Dotaz mohu na podružných el. naměřit více kWh než na hlavních hodinách? Dělal jsem také takový rychlo stav měření. Byla puštěna konvice a za necelou 1 minutu jsem naměřil 0,1 kWh (tedy v tom červeném poli se hodnota posunula o 1. Teď vidím, že budu muset provést měření ještě důsledněji, protože neznám hodnotu odběru konvice - dělali jsme to při odchodu, v rychlosti. O zapojení vám nejsem schopen bohužel nic říct.
|
|
|
|
|