Jak se odečítaly údaje ze starých mechanických elektroměrů Křižík?

<< < (2/8) > >>

Václav Třetí:
To já asi taky, ale je otázka, zda tazatel může toto řešit. Zřejmě to bude v rámci nějakého družstva nebo svazu zahrádkářů, pak musí mít nejprve souhlas ostatních nebo výboru...

Jiří_Hrubý:
Trochu mě mate to PRIMÁRNÍ, ale pokud by byly použity MTP pak se převod násobí sekundární konstantou. Ale jak načítá a jaký bude přepočet, když přes něj teče nad 5A netuším.
Nevím, zda je použit jako 3f, nebo podle jističe jen 10A v jedné fázi.
Tak či tak by bylo vhodnější použít použít přímý Ferraris, protože nejlépe snáší podmínky v podobných OM s příležitostným odběrem, možnou kondenzací, bordelem atp. Elektronické (levné, ne ty distribuční) málokdy vydrží, zvláště je-li OM např mimo sezonu vypínáno.
Takže starší Křižík nebo L&G by byl fajn.

František Šohajda:
Rodiče měli hodně dlouho u OM elektroměr LaG.
Měření bylo za dveřmi a rodiče pracovali a výměna trvala cca 25-30let...
Při nějaké opravě jsem zjistil, že tento elektroměr měřil jen dvě fáze (krajní)a na třetí (prostřední) neměl cívku z výroby.
Tehdy se tak vyráběli ,  jak jsem zjistil pak na netu. (dance)
Asi do roku 1984 +-
Nikdo s tím nic nedělal ,  ani distribuce.

František Janeček:
Citace: František Šohajda  28.07.2018, 12:23

Rodiče měli hodně dlouho u OM elektroměr LaG.
Měření bylo za dveřmi a rodiče pracovali a výměna trvala cca 25-30let...
Při nějaké opravě jsem zjistil, že tento elektroměr měřil jen dvě fáze (krajní)a na třetí (prostřední) neměl cívku z výroby.
Tehdy se tak vyráběli ,  jak jsem zjistil pak na netu. (dance)
Asi do roku 1984 +-
Nikdo s tím nic nedělal ,  ani distribuce.

Jen malou poznámku.Pokud měl někdo potřebu používat trojfázový proud(pro pohon mlátičky, senometu, okružní pily)a takových mnoho nebylo, měl tento elektroměr na "motorový proud" a další, jednofázový na "světelný proud",  tak se jim alespoň říkalo.Takže ten trojfázový měřil pouze souměrné zatížení trojfázovými spotřebiči a díky zapojení měřil celou spotřebu.Jedno fázová spotřeba se měřila tím druhým elektroměrem.

Rozvodak:
Citace: František Janeček  28.07.2018, 13:07

Jen malou poznámku.Pokud měl někdo potřebu používat trojfázový proud(pro pohon mlátičky, senometu, okružní pily)a takových mnoho nebylo, měl tento elektroměr na "motorový proud" a další, jednofázový na "světelný proud",  tak se jim alespoň říkalo.Takže ten trojfázový měřil pouze souměrné zatížení trojfázovými spotřebiči a díky zapojení měřil celou spotřebu.Jedno fázová spotřeba se měřila tím druhým elektroměrem.

Tak to skutečně kdysi bývalo.
Říká se tomu aronovo zapojení, používalo se to snad i u vn.
Kdysi se tak měřilo v síťích 3x120V v Praze.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana