Jak se odečítaly údaje ze starých mechanických elektroměrů Křižík?
Jaroslav23:
Na fotografii je starý elektroměr používaný ještě na zahrádkářské osadě. Můžete mě říct zda u tohoto el. musím hodnotu na číselníku násobit 0,1? Co znamenají všechny ty hodnoty pod sklem?
Jiří Schwarz:
Ono tak trochu záleželo na tom, jak byly zapojené.
Tohle vypadá na provedení, které má omezený proudový rozsah, pokud by se proud pohyboval do uvedené hodnoty, mohlo to být jako přímé měření.
Pokud by bylo třeba měřit i při větších proudech, dával se proudový transformátor, a tam pak přepočítací poměr je závislý na převodním poměru transformátoru .
Jirka Š. Svejkovský:
Jedná se o třífázový elektroměr pro nepřímé (polopřímé) měření z roku 1961.
1kWh = 450 n znamená, že se kolečko otočí 450x za jednu kWh
Maximální proud elektroměrem je 5A. Pro vyšší proudy je tedy nutno použít proudové transformátory X/5A.
Pokud měřím přes převodníky, musím násobit převodem. Například pro trafa 100/5A násobím hodnotu na číselníku číslem 20.
Konstanta elektroměru je S.k = 0.1. Tady si netroufnu odhadnout, co znamená to "S", ale připadá mi, že to "k" (konstanta) je jedna. Tedy co vidím krát převod proudových traf, to jsem naměřil.
Václav Třetí:
Elektroměr je sice určen pro měření pomocí proudových transtormátorů, ale to mi připadá jako nesmysl, zejména na podružném měření v zahrádkářské kolonii. Podle jističe odhaduji jednofázové zapojení chaty a na štítku o měř. převodu trafa chybí údaje. Zřejmě někdo vzal bazarový kus a použil ho na přímé měření, potom by mělo být k=1, nebo-li stav na počitadle odpovídá skutečně naměřeným kW.
Udělejte jednoduchý pokus, použijte spotřebič (vařič, kamínka) s příkonem např. 1kW (2kW) a zapněte ho na 1/2 hod. (1/4 hod.) , na počítadle by se mělo započítat 0,5kW. Případně by se dala použít obyčejná (Edisonova) žárovka 100W a nechte ji svítit 2 hod. a mělo by se započítat 0,2kW. Samozřejmě je tento pokus zatížen chybami (tolerance síťového napětí, na spotřebičích nemusí příkon odpovídat přesně štítkovým hodnotám, nepřesnost měření času,), ale zda se měří přímo v kW by se tímto způsobem mělo prokázat, protože převody měřících traf bývají 1:20 , 1:30 a podobné, takže pokud naměříte např. 0,4 nebo 0,6kW tak je to určitě chyba použité metody a měření je přímé.
Jirka Š. Svejkovský:
Já bych spíš koupil za pár stovek elm. nový a tenhle si nechal do dílny na výstavku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana