Jak se odečítaly údaje ze starých mechanických elektroměrů Křižík?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroslav Hlaváč 30.07.2018, 17:35
A určitě si ještě Pane kolego pamatujete jak fungovaly spínací hodiny pro nízký tarif nízká sazba tehdy klasicky 22-6 h,byl to elekrickým motůrkem natahovaný pérový strojek...když se zasekly v té správné poloze nikdo neřešil,vždyť to bylo zaplombované.. .
No tak starej zase nejsem. Jenom mě zajímalo, kdo je pan Aron a historie měření spotřeby. Vážení desek tomu předcházelo.
Jiří_Hrubý:
Citace: Miroslav Hlaváč 30.07.2018, 17:35
byl to elekrickým motůrkem natahovaný pérový strojek
A v té době (obdobně ve stylu jako u SPHQ / FMX) ještě přesluhovaly klíčkem natahované předválečné Siemensy. Velmi precizní švýcarský strojek s rezervou nátahu snad na měsíc, ale tím už si nejsem jistý, nejsem pamětník. Dělávaly se z nich nástěnné hodiny a byly na svou dobu mimořádně přesné.
Jaroslav23:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 28.07.2018, 22:17
Moment, to je fakturační elektroměr? :o
Ne není jde pouze o podružný.
Rozvodak:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 29.07.2018, 20:26
Mimochodem, víte, že první "elektroměr" Hermana Arona byl mechanický a počítal zákmity dvou kyvadel? Byly tam hodiny, které se musely jednou za měsíc natahovat (rozvoďák pochopí).
Já mam tyhle starý věcičky rád :)
Nu a dnes máme integrované moduly fmx552 do ZE 310.DU (dance) Tam netřeba řešit blbý zapojení tarifu, nebo šméčka.
Hezky se to naladí na místé podle potřeby na danou sazbu.
Časem je zřejmě vytlačí moduly AMM se sim kartou.
Václav Třetí:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 30.07.2018, 19:21
No tak starej zase nejsem. Jenom mě zajímalo, kdo je pan Aron a historie měření spotřeby. Vážení desek tomu předcházelo.
Mechanické spínací hodiny s motorkem a "budíkem"byly běžně v provozu ještě v 90. létech (nemontovaly se už ovšem na nově osazované odběry od roku 1982-83, to se již používaly SPHQ a v místech, kde byl v síti namodulován signál HDO už bývaly FMX 15). Teprve na konci 90. let se všechny typy hodin u starších montáží hromadně vyměňovaly v PRE a ČEZ za HDO. Takže jste s nimi asi jen nepřišel do styku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana