Utáhne stávající elektroinstalace průmyslový bojler?

(1/2) > >>

Michael Stern:

Dáváme s kamarádem dohromady domácký minipivovar a plánujeme si sestavit ohřívač vody na cca 400 l, v němž by byly osazeny 2 topná tělesa á 6kW (celkem tedy 12kW).

Je reálné, aby takový výkon utáhly stávající rozvody elektřiny?

V řešeném prostoru je rozvaděč 3×25A. Ze zkušeností nikdy s elektřinou nebyl problém i při zapojení průmyslových brusek podlah apod. (když jsme brousili podlahy),  kromě jedné, které měla 3kW motor (20A) a občas se vypínala (ale jističe nevyhazovala, tak možná mohl být problém na straně spotřebiče).

Jan Franěk:
Tady si z nás někdo dělá srandu?

Bez znalostí a projektu stavíte minipivovar? Stavíte (sestavujete) si sami tlakovou nádobu a VTZ?

No, osobně vám popřeji maximálně hodně štěstí. Z mé strany se vám dostane jediné rady a to je rychle kontaktovat projektanta, který vám pomůže s návrhem elektro i řízení technologie.  (norm)

Miroslav Hlaváč:
Poslechněte radu váženého pana kolegy a nechte si udělat projekt,provedení nechte zkušené firmě, tady není místo pro kutily.Jen naznačím cestu,já bych 6kW řešil jako 3x 2kW rozloženo do 3 fází ..ale nepřísluší mi projektovat vám zařízení, vážený pan kolega by vám to udělal bude li mít čas...

Michael Stern:
Zřejmě jsem položil špatně otázku, omlouvám se. Ano, pivovar si sestavujeme sami, ale odborné věci (tlakové nádoby, plyn, komín apod.) nám samozřejmě dělají odborníci vč. revizí a potřebných zkoušek. I elektroinstala ci bude muset zapojit elektrikář, šlo mi jen o prvotní nástřel řešení, respektive informaci, zda je vůbec možné o výše popsaném řešení ve vztahu ke stávající elektroinstala ci uvažovat. Je lepší přijít za odborníkem s konkrétní představou a navíc, ač jsem jen obyčejný stavař pozemák, mě tyhle technologické věci zajímají. :)

Rozdělení menších otopných těles na víc fází zní dobře. Ale to už bude opravdu chtít odborníka. Kdybyste věděli o nějakém šikovném, který by byl schopen dát dohromady schéma rozvaděče na základě požadavků (bude tam i teplotní regulace, spínání solenoidových ventilů apod.),  budu rád.

Martin sediiik:
Nejlepší je samozřejmě šetření přímo na místě, tohle budou jen odhady... 12kW, to je na každou fázi 4000W, což při napětí 230V dává něco kolem 17 ampér, jistič 3X25A to tedy utáhne. Ale zdaleka nejde jen o jistič, musí se zohlednit délky a průřezy vedení, počty spojů, stav izolace, soudobost, oteplení kabelů... Určitě tam budete mít spoustu dalších spotřebičů, muselo by se vyřešit i hlídání toho, co zrovna "poběží" a bude odebírat proud...

...fakt to není jednoduché střelit takhle od boku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana