Proč nefunguje kotel připojený na napěťový měnič?
Michal Švanda:
Bydlím v oblasti, kde kromě krátkých výpadků dodávky se objevují i výpadky trvající den a více. Typicky v zimě (námraza na vedení nebo stromech trhá vedení). Pořídil jsem si 12 DCV/230 ACV měnič se sinusovým výstupem s dlouhodobým výkonecm 2,5 kW. Bez problémů na něj běží všechny domácí spotřebiče až na plynový kotel (Protherm Tiger). Při připojení přes měnič kotel zahlásí chybu F7, což je "chyba řídící desky" a kotel nefunguje. Dneska jsem tu měl technika na revizi a problém jsem mu popsal, po telefonu to konzultovali s kolegy a usnesli se, že problém je v chybějícím uzemnění a prý to dělají Vailanty a Prothermy kotle všechny.
Měnič funguje současně i jako nabíječka baterie (má tedy plný vstup ze sítě) a pokud je kotel připojen přes měnič, který je v živé zásuvce, funguje bez problémů. Po odjezdu technika jsem tedy vyrobil připojovací šňůru se zapojeným pouze PEN vodičem. Oproti očekávání to ovšem problém nevyřešilo, při provozu na baterie stále F7.
Dovnitř do měniče jsem se nedíval. Pokud ovšem při běhu "na baterie" elektronika kompletně odpojí všechno "z venku", tedy vč. PEN, vysvetlovalo by to, proč dnešní pokus nevyšel a bylo by to v souladu s tím, co říkal technik.
Setkal se někdo s něčím podobným? Pomohlo by uzemnění PEN za měničem připojením na domovní PEN rozvod (TN-S)? Měřením odporu mezi N a PEN za měničem se mi zdá, že nejsou uvnitř spojeny, takže za měničem by byla IT síť. Bylo by takové zapojení něčím rizikové?
Jiří Schwarz:
Kotel je bohužel "hajzl", který potřebuje mít na správném přívodním vodiči správné napětí proti zemi, protože to využívá na kontrolu plamene.
Měniče (UPS, menší elektrocentrál y,...) mají zpravidla na výstupu izolovanou síť a tam to tak nefunguje.
Musel by se jeden pól výstupu uzemnit, čímž by se z toho udělalo něco jako síť TN. Ale tam nesplníte požadavek normy pro uzemnění sítě TN, takže bych se pod to jako revizák podepsat nechtěl...
Možná pokud by ten měnič byl jen pro kotel, bylo to v nějakém odděleném prostoru, kam třeba nebudou mít přístup děti,... by se dalo přimhouřit oko
Něco podobného se tu už řešilo v minulosti
Miroslav Revús:
Treba prehladat toto forum. Myslim, ze sa to da vyriesit rezistorom.
Michal Švanda:
Takže ten nápad s připojením ochranného vodiče za měničem na ochranný vodič domovního rozvodu je blbost? Není mi totiž jasné, jak kotel kontroluje napětí proti zemi. Protože "země" do něj už jde přes plynové potrubí, ne? Chápu, že pokud si "nějak" poměřuje potenciál na potrubí proti potenciálu na ochranném vodiči, může to být v případě, že je přívod v izolované soustavě, problém. To mě inspirovalo k tomu návrhu z první věty.
O řešení, kdy se za měničem propojí N a PE (buď napřímo nebo přes rezistor) jsem už četl (ať již tady tak jinde), ale co si pamatuju z přednášek, tak jsme byli důrazně varováni před spojováním N a PE kdekoli v TN-S síti právě kvůli nemožnosti správného uzemnění a protože nemůžu zajistit nepřístupnost prostor právě dětmi, přijde mi to jako velké riziko. Navíc budu v krizi chtít, aby mi na tento měnič běželo vše důležité -- kotel, lednice, mrazák. Tím spíš to chci mít blbuvzdorné.
Jiří Schwarz:
Citace: Michal Švanda 11.07.2018, 19:59
... Navíc budu v krizi chtít, aby mi na tento měnič běželo vše důležité -- kotel, lednice, mrazák. Tím spíš to chci mít blbuvzdorné.
Uměl bych si představit, že se do přívodu pro kotel (pouze pro tento spotřebič) dá oddělovací transformátor, za ním se jeden pól sekundáru spojí na PE, ošetří se to proudovým chráničem, i když to bude v podstatě malá lokální síť TN-S, asi by se to dalo provozovat s tím, že to v rozporu s "normou 4-41" bude jako uzemnění využívat uzemnění PEN vodiče energetické sítě
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana