Může být vypisovaná veřejná soutěž na dílo podle již neplatné ČSN?
Zdeněk Friedrich:
Kdo se asi bude zúčastnit takové lukrativní pracovní příležitosti? Škoda, že není bezplatně přístupná PD dle 34 1390. ::)
Michal Šenkýř:
Nevím, jestli může, ale běžně se tak děje. Já teď pracuji dle projektů z roku 2013 a domlouvám se s investorem na změnách, které byly vynuceny změnou norem za toto období.
Tento případ se asi odehrál takto: nějaká, předpokládám, státní organizace si před mnoha lety nechala udělat projekt na opravu hromosvodu. Pak jí došly peníze na realizaci. Po letech projekt oprášila a nějaký úředník opsal z technické zprávy tyto věci do soutěže.
Jako soutěžící mám dvě možnosti. Buď to nacením dle projektu a tím pádem starých norem a pak budu požadovat vícenáklady za věci dle platné normy nebo s tím budu počítat a nacením dle nové normy. Bohužel jediným kritériem je cena, takže bych to viděl na první možnost, jinak není šance vyhrát. Tomu, že by se podle nové normy dělalo méně, moc nevěřím, ale to si musí dle PD projít ten který zhotovitel.
Lukáš Rotrekl:
Uvidím kritérium nejnižší cena, dále mě to nezajímá....
Jirka Š. Svejkovský:
Mám na stole zadávací dokumentaci z roku 2017, která prošla stavebním povolením a která se odvolává na vyhlášku zrušenou v roce 2011, normy zrušené v roce 2009... Copy paste... Stavební povolení vydáno. Co na to říct? Chlebíček a dobrá káva je mocný prostředek, jak získat štempla.
Lukáš Rotrekl:
Já teď řeším vydaný stavební povolení, přičemž ve vyjadřovačce od E.onu je napsáno jednoznačně, že stavební povolení je možné vydat po uzavření smlouvy o přeložce.... Žádná taková nikdy nebyla, smlouva o připojení taky ne.. To už není jen o zkoumání platnosti a neplatnosti norem, to je o tom, že to nikdo nečte vůbec.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana