Proč se musi při zapojení CYA vodiče do jističe použít dutinka?

<< < (2/4) > >>

Rozvodak:
Citace: par.6  28.06.2018, 13:41

Věřte že je to jenom pro vaše dobro použít u lankového vodiče dutinku :)
Hlavně aby to někoho nenapadlo cin se nepoužívá ;D

Na pocínovaný licny jsem před časem narazil u jednoho elektroměru, kupodivu to nebylo nijak dramaticky vymačkaný ani vypálený.

Pavel Ryšavý:
Citace: David Hruda  28.06.2018, 13:25

Protože výrobce, jistě ne bezdůvodně, usoudil, že je to tak správně.

Co se mi povedlo dohledat tak OEZ připouští slaněné vodiče i bez dutinky. (sice bych ji sám použil, ale nutné to není)

Petrmorava:
Jedná se mi o to, že pokud použiju dutinku, tak tam je další přechodový odpor + zaleží jaký tvar má dutinka po slisování a jakou plochou  pak dosedá na svorku na jističi. Když se připojí na svorky jističe holý vodič, tak se jednotlivé vlákna líp přizpůsobí svorce a jsou na ni rozprostřena větší plochou.
Jinak pokud výrobce dutinku předepisuje, tak ji tam dám, jen mě zajímaly vaše názory.

Milan Hudec:
S dutinkou budou dva přechodové odpory v serii s celkovou zanedbatelnou hodnotou, přičemž přítlak třmenu bude jakžtakž limitován tuhostí výsledku lisování, tudíž v závitu šroubu a třmenu vznikne dostatečné tření pro pružný přítlak.
Při nepoužití dutinky bude počáteční přechoďák menší, ale časem bude narůstat díky absenci onoho třelismu v závitu.
Trochu jiná situace nastane u velkých průřezů, kdy utahování třmenu způsobí/ zabezpečí zajištění dostatečné síly vlivem tlaku drátků z bočních stran třmenu směrem ke šroubu.

Za mne je dále velice moudré používat dutinky s límcem, který eliminuje ohyb a následné ulomení drátků hned za kovem dutinek.

Jiří Schwarz:
Ještě takový matematicko geometrický pohled:
Je třeba použít dutinku podle průřezu vodiče, aby prostor drátky co nejlépe zaplnily. .
Pokud vezmeme různé mnohoúhelníky, pravidelné i nepravidelné, tak při pevně daném obvodu má největší průřez "mnohoúhelník s nekonečným počtem stran",  tedy kruh. To znamená, že jakoukoliv deformací kruhového průřezu dutinky se budou drátky mačkat na sebe, "zahušťovat"...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana