Náhrádza norma STN 33 2000-1 v celom rozsahu starú neplatnú STN 33 2000?
Milan Jakovlev:
STN 33 2000 hovorila v čase platnosti o "základných ustanoveniach pre elektrické zariadenia".Nahradila ju STN 33 2000-1 o "Elektrických inštaláciách budov. Časť 1: Rozsah platnosti, účel a základné princípy".
Avšak v tejto norme sa neviem dopátrať po článku, ktorý by hovoril o: Projekte a dokumentácii elektrických zariadení.V starej to bolo v článkoch: 5.1 Projekty elektrických zariadení
5.2 Dokumentácia elektrických zariadení. Zaujíma ma hlavne citácia z čl. 5.2 "Do výkresov musia byť zaznamenané všetky zmeny el. zariadenia proti projektu, ktoré na zariadení vznikli pred uvedením do prevádzky, alebo v dobe prevádzky. Potrebujem niekde nájsť normu, ktorá obsahuje tento text. V STN 33 2000-1 z decembra 2002 som to žiaľ nenašiel
Petr Doležal:
Nevím, zda vám pomohu. V české verzi ČSN 33 2000-1/2003 je tento téměř shodný text v článku 13N7.2
Štefan Beláň:
TO: Milan
Norma ČSN (STN) 33 2000 je nahrazena souborem norem ČSN (STN) 33 2000 (1-2-3-4...7) shodné s IEC 364 a HD 384
Milan Selezan:
Stála aktualizácia dokumentácie elektrických zariadení v objektoch je stanovená vyhláškami, ktoré preberajú doslovne mnohé zo starých noriem a oproti normám STN je povinné ich dodržiavať. Konkrétne je to vo vyhláške č.79/2004 Z.z. o vykonávaní kontroly protipožiarnej bezpecnosti pri prevádzkovaní el-zar... . Tá preberá gro zo zrušených ešte federálnych ČSN. Tam v §4 odsek (5) stanovuje udržiavať dokumentáciu udržiavať a predkladať kontrolným orgánom. Do 12 mesiacov od nadobudnutia platnosti (t.j. do 20.1.2005) si mali majitelia urobiť PD skutočného stavu. Požaduje aj pravidelné revízie el.zar.. Počul som že požiarnici už to kontrolovali a dali aj mastné pokuty majiteľom. Ináč niečo by malo byť aj v novej vyhláške o bezpečnosti práce č.124/2006 Z.z.
Milan Jakovlev:
Ďakujem za odpovede, nakoniec som to našiel. Stačilo ma správne nasmerovať. Je to v zákone č. 124/2006 § 13 "Bezpečnosť stavieb, pracovných priestorov, pracovných prostriedkov a pracovných postupov".Bod č.2."Zamestnávateľ je povinný počas užívania stavieb a ich súčastí, pracovných priestorov, prevádzky pracovných prostriedkov a používania pracovných postupov zabezpečiť vedenie predpísanej technickej dokumentácie tak, aby zodpovedala skutočnému stavu".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana