Proč se po výměně elektroměru vypíná hlavní jistič občas sám?

(1/3) > >>

Aleš Hána:
Téměř 2 roky bydlíme v novostavbě RD. Dům je vybaven FVE, koncem února 2018 mi ČEZ v souvislosti ze zprovozněním FVE vyměnil hlavní elektroměr, tak, aby přebytky výroby FVE mohly jít do sítě. Od doby výměny elektroměru se mi několikrát stalo, že v brzkých ranních hodinách, kdy celá rodina spala a žádný spotřebič ani osvětlení nebylo puštěné, došlo k vyhození hlavního jističe, který je spolu s elektroměrem umístěn v pilíři na hranici pozemku. Může to mít obecně nějako souvislost s tím novým elektroměrem, nebo s přepínáním HDO?

Pavel Ryšavý:
Už jsem to dvakrát zažil (byl jsem přizván, když jsem od tý elektriky),  k samovolnému vypadávání jističe rozvaděči v pilíři. V obou případech to nebyla technická závada, ale jednou nedořešené sousedské vztahy,  a jednou dobrá zábava místních výrostků.

Ale tím netvrdím, že váš případ má technické pozadí

Jiří_Hrubý:
Setkal jsem se s podobným případem a chyba byla ve střídači FV.
Elektroměr nemá jak vybavit jistič, pokud není vadný a pokud by byl vadný natolik, aby vybavil jistíič před ním, bylo by to na něm vidět.

Jiří Schwarz:
Není možné, že by jistič padal ve chvíli, kdy se objeví světlo? Panely začnou dodávat energii a střídač se v té době špatně zasynchronizuj e?

Jan Bocek:
Citace: Aleš Hána  17.04.2018, 08:21

Téměř 2 roky bydlíme v novostavbě RD. Dům je vybaven FVE, koncem února 2018 mi ČEZ v souvislosti ze zprovozněním FVE vyměnil hlavní elektroměr, tak, aby přebytky výroby FVE mohly jít do sítě. Od doby výměny elektroměru se mi několikrát stalo, že v brzkých ranních hodinách, kdy celá rodina spala a žádný spotřebič ani osvětlení nebylo puštěné, došlo k vyhození hlavního jističe, který je spolu s elektroměrem umístěn v pilíři na hranici pozemku. Může to mít obecně nějako souvislost s tím novým elektroměrem, nebo s přepínáním HDO?

Před výměnou elektroměru jste nedodával energií do sítě.
Proto se ani tento jev nemohl projevit. Zřejmě jde o špatně nastavenou sekvenci na straně FVE a tím dojde "ke střetu" obou sítí a k výpadku jističe. Vyžaduje to servisní zásah na straně FVE. Zde na elektrice jsou i RT a servisní technici okolo FVE, kteří mohou býti konkrétnější, než v obecné rovině.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana