Jaké vzdálenosti dodržet mezi kabely v chráničkách u vedení 12V a 230V?

(1/4) > >>

Petr Fabík:

Jaký odstup kabelu k ovládání elektrického zámku (12V AC) by měl být
při souběžném vedení od domu ke vstupní brance od:
- kabelu napájení pohonu brány 240V
- kabelů ke zvonkovému tablu, napájení, audio, video 24V

Nataženo není zatím nic. Chystám se udělat výkop a položit chráničky.

Petr Fabík:
Změnili mi nadpis.
Ten můj nadpis zněl původně: "vzdálenosti kabelů při souběžném vedení od domu k brance" a tou změnou v nadpisu se změnil smysl mého původního dotazu...

Nicméně, kabely k tablu (napájení a přenos audio,video) jsem chtěl dát 30cm od kabelu na 240V.
Ale kam dát ten kabel k elektrozámku?

Jiří Schwarz:
Ovládání zámku bych se vůbec nebál a dal bych to v těsném souběhu s napájením pohonu brány:
- pokud to bude v desítkách metrů, nenaindukuje se tam tolik, aby to mělo nějaký vliv na funkci
- pokud jde o ochranu před špičkami při blesku, tak tam se toho dá víc zachránit nebo zkazit na koncích
- jestli jste přesvědčen, že tam máte 240V, asi by to chtělo nějaký odborný dohled na místě 

Petr Fabík:
Ještě dotaz k chráničkám.
Neměl by někdo tip, jakým způsobem utěsnit konce chráničky Kopoflex 40, kterými prochází vodiče? Něco jako vývodka pro kopoflex? Ne vždy totiž chránička vyústí spodem do uzavřeného prostoru ve zdi či sloupku. A otáčet její konec o 180 stupňů nepřipadá v úvahu.

Nastíním klasickou situaci:
Do země se dá kopoflex 40, ale po stěně nad terén stačí instalovat trubku/husí krk/lištu o průměru jen 20.
Jak se řeší ten přechod z průměru 40 na 20 tak, aby se časem do chráničky kopoflex nedostala voda? 

Zdeněk Pikhart:
Vždy se tam dostane voda! Proto musíte použít kabely, které mohou ležet ve vodě.
Když tam voda nenateče, tak se vysráží.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana