Lukáš Rotrekl

|
 |
« kdy: 17.03.2018, 19:42 » |
|
Asi to známě všichni, WC místnost 1,2m na 1m s výškou 3m nebo taky 3,5m 4m jako má celý objekt. Jaká používáte do těchto prostorů svítidla? Když se dá svítidlo na strop, tak se světlo než dorazí na srovnávací rovinu rozmlátí po zdech. Když dáte svítidlo jako nástěnné, svítí zbytečně i vzhůru a moc to nepomůže. Vzhledem k požadované osvětlenosti 200lx by se hodilo nějaké nástěnné svítidlo, v LED provedení nějakých 13-20W, které by svítilo hlavně směrem dolů. Máte na nějaké takové svítidlo tip?
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 18.03.2018, 07:44 » |
|
S jistou dávkou nostalgie. Keramické kopyto na 100W žárovku nebylo dosud překonáno.
A jsi si jistý, že bude kopyto normativně vyhovovat při výpočtu osvětlení? Zde již tvá úvaha o jeho nepřekonatelno sti neplatí.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 18.03.2018, 08:07 » |
|
Lukáši, co třeba takto? viz. přiložené PDF U větší výšky jsem dal na stěnu s tím, že je pak potřeba zvýšit jas stěn a podlahy a nebo si pohrát s odrazností. Trevos jsem si tak nějak oblíbil.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 18.03.2018, 08:41 » |
|
No chtěl jsem Milanovi odepsat to samé, co ty. Je fakt, že na to, že se někdo díval na osvětlenost na **** jsem narazil jen asi jednou. Ono jde o to, že hlavně u LED je třeba docela škoda nevyužít možnosti směřování světla. Jen pro srovnání vytáhnu WC z jednoho aktuálního projektu. 1. tak jak jsem navrhl s 18W LED (mimochodem taky TREVOS) 2. to stejné ale svítidlo otočené tak aby svítidlo dolů 3,4 svítidlo otočené dolů, stejné svítidlo ale s menšími příkony.
Je vidět, že i s příkonem kolem 10W je to více než dostatečné, klidně by mohlo být ještě o pětinu méně, třeba kolem 8W.
Ano nad tím bude tma a v rozsáhlejší místnosti to bude nepříjemné a zřejmě by nevyšel činitel oslnění, ale na tom WC v tomto problém nevidím. Tady je činitel oslnění v pořádku. Čímž taky odpovídám Radkovi. Tedy chybí mě svítidlo, jako třeba právě ta použitá Linea, ale s asymetrickým vyzařováním do jednoho směru, které by na toto použití bylo ideální.
Pavle, ten výstup je z firemního Wilsu?
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 18.03.2018, 08:57 » |
|
A jsi si jistý, že bude kopyto normativně vyhovovat při výpočtu osvětlení? Zde již tvá úvaha o jeho nepřekonatelno sti neplatí.
Tak, jistý si nejsem. A vzhledem k různorodosti wc čtenářů, úklidu v místnosti, dnes dokonce i barvy toaleťáku atd.je v zásadě jakýkoli plošný návrh vlastně špatně.
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 18.03.2018, 12:15 » |
|
Pavle, ten výstup je z firemního Wilsu?
Výstup je z volného Building Designu od Astry, takže vlastně někdejší Wils
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 18.03.2018, 12:17 » |
|
To máš jistě pravdu, nicméně sám za sebe si na wc dám světlo dle vkusu.
Pokud jde PD na hygienu, veškerý vkus jde stranou.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 18.03.2018, 13:40 » |
|
Výstup je z volného Building Designu od Astry, takže vlastně někdejší Wils
Lze v něm kombinovat svítidla různých výrobců nebo jsi stále omezen na jednoho výrobce?
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 19.03.2018, 07:27 » |
|
Lze v něm kombinovat svítidla různých výrobců nebo jsi stále omezen na jednoho výrobce?
Lze kombinovat 14 výrobců. Oproti např. Dialuxu je software jednoduchý a plně dostačující.
|
|
|
|
|