Jakou rozvodnici zvolit pro zahradní rozvaděč pod omítku?
Martin Veverka:
Rozvodnice bude umístěna ve stěně domu z venku pod balkonem. Hledal jsem rozvodnici s vyšším krytím, ale všichni výrobci nabízejí rozvodnice IP65 jen s montáží na omítku.
Lze takovou rozvodnici sehnat? Nebo mám rezignovat na krytí, když je rozvodnice pod střechou?
Jan Franěk:
Mnoho rozvodnic s vysokým IP se prostě zazdí až po horní kryt. Sice to kouká trochu více z omítky (dle vybraného výrobce a modelu), ale svůj účel to splní.
Jen pozor na jednu věc. K montáži ven je zapotřebí nejen vysoké IP, ale napříkad i UV odolnost. Jinými slovy IP, je pouze jednou, nikoliv jedinou podmínkou pro montáž (nejen) rozvaděče ven.
Martin Veverka:
Odolnost proti UV obchody neuvádějí :(. A málokdy výslovně píší, že je rozvaděč určen do vnějšího prostředí, odhadnout to lze právě jen z krytí.
Podle obrázků se mně zdá, že zapustitelné jsou MISTRAL65, nevíte, kolik budou přesahovat přes omítku? Ono tam moc místa nemám.
Zdenek Hejčl:
Poslal: Martin Veverka Posláno: Dnes v 22:33
Odolnost proti UV obchody neuvádějí Smutek. A málokdy výslovně píší, že je rozvaděč určen do vnějšího prostředí, odhadnout to lze právě jen z krytí.
To je ono. Z krytí se to nepozná, buhužel. Odhady nemají relevanci.
Potřebují prodat cokoliv, a na co to potřebuje zákazník je nezajímá.
Takže je to uvedeno v technické dokumentaci výrobce....
A tak, šmudlo hledej! ;)
Juraj Rojko:
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,32389.0.html/view
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana