Musí se prodlužovací kabel používat pouze plně rozvinutý?

<< < (2/3) > >>

Jan Bocek:
V odkazu v příspěvku #2 je skoro všechno podstatné.
Doporučují uvedený dokument z roku 2015 prostudovat.

Přesto k tématu.
Je zvoleno nepřesné názvosloví prodlužovací kabel.
Jedná se o prodlužovací přívod.

Pokud výrobce doporučuje v návodu na použití kabel co nejvíce rozvinout, tak je třeba to takto provést. U běžných PP do 5 m v tom nevidím problém.

Problémy jsou jinde. Například :
prodlužovací přívod - sestava tvořená jedním ohebným kabelem opatřeným jednou vidlicí a jednou jednoduchou nebo vícenásobnou pohyblivou zásuvkou.

To znamená, že je zakázáno spojovat PP do série. Obvykle se poruší jmenovité zatížení.
Na každém PP je uvedeno celkové zatížení na příklad 10 A pro 4 zásuvky. To znamená, že varná konvice 2200 W bude zapojená do jedné zásuvky a ostatní budou zaslepeny. Anebo v každé bude spotřebič s max. 500 W......počítat snad umí každý a je to učivo ze 7. třídy základní školy.

Dále PP jsou určeny k provizornímu řešení pro připojení přenosných a pojízdných el. předmětů. Často by šlo o tom polemizovat, zdá velká tiskárna pro dva muže je vhodně připojená pomocí PP. Pak obvykle slušný RT dává doporučení na rozšíření pevného rozvodu.

Za zásadní bezpečnost používání elektrických předmětů nese odpovědnost provozovatel.  RT nic neodstraňuje, jen dává doporučení.

Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek  01.03.2018, 14:20

Za zásadní bezpečnost používání elektrických předmětů nese odpovědnost provozovatel.  RT nic neodstraňuje, jen dává doporučení.

A kde to mám podepsat?  ;)

Asi jen doplním že se to týká především prodlužovacích přívodů na "bubínku". Ale jak už bylo mnohokrát napsáno, slušný výrobce uvede maximální dovolenou zátěž u smotaného a maximálně roztaženého prodlužovacího přívodu. U 25m prodlužováků to zpravidla bývá u smotaného bubínku okolo 1200W a u rozmotaného 3500w. Ale záleží na použitém materiálu, průřezu vodičů a podobně.

Jirka Š. Svejkovský:
Nedávno mi volal tchán, že mu na stavbě vypadla elektrika. Ještě chyběla spousta zásuvek, tak jsem to řešil prodlužovákem. Když jsem přišel, byl prodlužovák smotaný, v něm přímotop 2kW a navíc mířil přímo na bubínek. Ta pojistka je fajn ...

Milan Hudec:
Citace: TomekM  28.02.2018, 15:12

Při připojení kancelářské techniky (PC, monitor, tiskárnu)  pomocí prodlužovacího kabelu,
který není plně rozvinutý(je tam pár smyček) a výrobce udává, že při použití musí být vodič plně rozvinutý, je to docela zásadní porušení bezpečnosti.
Pokud ano, revizní technik toto odstraní nebo pouze upozorní pověřenou osobu.

Já bych zejména určitě doporučil sestavu IT provozovat blíže pevné zásuvky.

František Šohajda:
Citace

RT nic neodstraňuje, jen dává doporučení.

Znám kolegu RT, co zapojil na klubko 300m vodiče CY  2x0,5 mm vrtačku 950W...
lidi co kolem chodili, se divili že z klubka se kouří až hoří.... ;D ;D
I tak se dá provozovat klubko s vodiči.. (dance)
Potřeboval rychle přivrtat svítidlo v paneláku!! :-\
Je to extremní případ, ale stal se člověku s par.9.....!

Tady je příklad jak to v nerozvinutém stavu může skončit! ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana