Musí se prodlužovací kabel používat pouze plně rozvinutý?

<< < (3/3)

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Bocek  01.03.2018, 14:20

...
Za zásadní bezpečnost používání elektrických předmětů nese odpovědnost provozovatel.  RT nic neodstraňuje, jen dává doporučení.

Já bych asi netvrdil, že RT dává doporučení.
RT by měl elektrické zařízení nebo rozvod zkontrolovat a pokud zjistí nějakou odchylku od norem nebo jiných předpisů, odchylku, která může znamenat nějaké nebezpečí, měl by to jasně definovat a seznámit s výsledkem provozovatele.

Ale pokud jde o použití konkrétního spotřebiče, ať to je prodlužovací kabel nebo něco úplně jiného, tady bych nečekal na to, až to uvidí RT, jestli bude mít nějakou připomínku.
To rozhodně není primárně náplň činnosti RT aby hlídal dodržování pokynů výrobce (nebo použití mozku a zdravého selského rozumu)

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Bocek  01.03.2018, 14:20

prodlužovací přívod - sestava tvořená jedním ohebným kabelem opatřeným jednou vidlicí a jednou jednoduchou nebo vícenásobnou pohyblivou zásuvkou.

To znamená, že je zakázáno spojovat PP do série. Obvykle se poruší jmenovité zatížení...

Tady je podle mne přání otcem myšlenky.
To, že v rámci působnosti IEC 60884 je prodlužovací přívod definován jako “sestava tvořená jedním ohebným kabelem opatřeným jednou vidlicí a jednou jednoduchou nebo vícenásobnou pohyblivou zásuvkou” ještě neznamená, že nelze zapojovat PP kaskádně. Znamená to jen a pouze, že dva takto zapojené PP nejsou v oblasti působnosti této normy považovány za jeden PP, ale dva.
Pokud je při kaskádním zapojení dvou PP dodrženo povolené zatížení, lze proti takovému použití namítat asi jen to, že je-li jeden PP provizoriem, pak dva PP v kaskádě jsou provizoriem na kvadrát. A není od věci se při tom zamyslet i nad jištěním.

Jan Bocek:
Citace: Fuk Tomáš  01.03.2018, 21:05

Tady je podle mne přání otcem myšlenky.
To, že v rámci působnosti IEC 60884 je prodlužovací přívod definován jako “sestava tvořená jedním ohebným kabelem opatřeným jednou vidlicí a jednou jednoduchou nebo vícenásobnou pohyblivou zásuvkou” ještě neznamená, že nelze zapojovat PP kaskádně. Znamená to jen a pouze, že dva takto zapojené PP nejsou v oblasti působnosti této normy považovány za jeden PP, ale dva.
Pokud je při kaskádním zapojení dvou PP dodrženo povolené zatížení, lze proti takovému použití namítat asi jen to, že je-li jeden PP provizoriem, pak dva PP v kaskádě jsou provizoriem na kvadrát. A není od věci se při tom zamyslet i nad jištěním.

Nádherně vyjádřeno a zdůvodněno. Provizorka na kvadrát. To znamená, že se nebude kontrolovat se zápisem jednou za 6. měsíců, ale každý den. Proto, aby se negenerovaly problémy, je vhodnější ve firmě kaskadové zapojení prodlužováků zakázat. Obvykle to bezpečák s radosti přijímá.

P.S. Již jsem viděl "sály" s deseti PC pracovišti, kde byla v prostoru jediná zásuvka na 230V/16A a vše ostatní propojeno prodlužováky. Jistič někdo povýšil na 25A......PC raději nevypínali a jely non stop. A přitom byly již revize jak rozvodů tak spotřebičů. Provozovatel ale reagoval, že na těch kabelech ještě udrží ruku,že ta teplota není zápalná.

Martin sediiik:
Citace: Juraj Rojko  01.03.2018, 11:20

Myslím, že jste vůbec nepochopil příčinu snížené zatížitelnosti zavinutých kabelů. Opravdu nejde o to, že jsou na kabelu ohyby.

Ovšem já zase vůbec nechápu, zda se pan Tomek na něco ptá, nebo nám pouze oznamuje povinnosti revizního technika.

Ale jistěže chápu oteplování kabelu a souvislosti. Ale z vlastní zkušenosti taky vím, že několikanásobn ý ohyb starého zednického "prodlužováku" s tenkými vodiči 0,75 mm2 dokáže udělat pěknou paseku na staveništi...

Jiří Schwarz:
Citace: Martin sediiik  02.03.2018, 09:36

...starého zednického "prodlužováku" s tenkými vodiči 0,75 mm2 dokáže udělat pěknou paseku na staveništi...

Takový šmejd nemá na staveništi do dělat!

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana