Nakreslíte mi prosím správné zapojení instalace v garáži?

(1/3) > >>

matej štěpánek:
Kupil som rozostavanu garaz s nedokoncenou elektrikou...
rozvody su natiahnute a privedeny dnu kabel (ten je este bez stavy)...
je tam svetlo a dve zasuvky...
potrebujem zapojit istice a zasuvku na 380V...
viac na obrazku...no a poradte mi prosim vas...
ktory kabel kam...
najlepsie keby niekto naznacil do toho obrazka...

Pavel Rotrekl.:
Ve Vašem dotazu chybí několik informací.
1) Jakou hodnotu má hlavní jistič ? Je přípojka jen pro garáž, nebo třeba pro dům s garáží ? Pokud hlavní jistič není alespoň 3xB32 (spíše 3xB40),  tak jistič u 3fázové zásuvky 3xC20 nevyužijete. Ale může být.
2) Jestli existuje možnost používat připojená zařízení mimo garáž, musí být osazen proudový chránič. Stačí samozřejmě centrální v domě (centrální nikoli ve smyslu S nebo G),  pokud není, radím doplnit. Možná je lepší dát rovnou do garáže samostatný chránič, abyste při jeho výpadku neměl všude tmu. To vyžaduje samozřejmě větší rozvaděč (krabica s ističmi).
3) Kde je uzemnění, jaký má odpor ? Není potřeba pro garáž udělat přizemnění ? To jsou otázky, které by měl zhodnotit na místě nejlépe elektro-projektant.

Kabel na světla doporučuji 3x1,5, na 1f zásuvku 3x2,5, na 3f zásuvku stačí 5x2,5 (pro jistič C20),  ale pokud chcete 3f zásuvku využívat „naplno“,  bude možná lepší 5x4 mm2. Na propojení jističů doporučuji použít hřebenovou propojku, drátem se to dělá velice obtížně.

Doporučuji nechat udělat revizi. Revizní technik vám také zkontroluje správnost pořadí fází v 3f zásuvce. To bez zkoušečky nepoznáte. Pokud vím, nedá se spolehnout na správnost pořadí podle barvy vodičů. 

matej štěpánek:
dakujem za tu schemu...inac instalacia je podla projektu,mam reviznu spravu (ale robil ju povodny majitel skor ako sa zapajali istice...)hlavny privod je tak ako ma byt so vsetkym...skra tka vsetko je podla noriem a tak je len traba zapojit istic v garazi a zapojit zasuvku na 380V...ide o radove garaze...vonka jsie instalacie robil elektrikar...a j toto zapojenie mi skontroluje... len akosi ho neviem zastihnut aby mi poradil s tym zapojenim a uz som s tym chcel pohnut...tak este raz dakujem :)

Milan Karvánek:
Pane Štěpánku, pokud máte vystavenou revizní zprávu na nedokončenou instalaci tak nemáte nic a né platnou revizní zprávu. Možná byste zde mohl zveřejnit jméno, adresu a identifikační číslo oprávnění toho revizního technika, možná by sním chtěl leckdo mluvit.  >:D

Pavel Rotrekl.:
Pane Štěpánku,
musím se přiznat k chybě, kterou mám ve schématu. Vodiče PE (zž) a N (modré) ve sběrnicích by měly být zapojeny v pořadí, jak jsou osazeny jističe okruhů, tedy vodiče pro světla pod druhý šroub, dále směrem doprava vodiče pro 1f zásuvku a poslední pro 3f zásuvku. Je to kvůli snadné kontrole v případě poruchy, na funkci to samozřejmě nemá vliv.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana