Doporučíte mi datalogger pro 400/230V a 24V?
Jan Bocek:
Citace: Hynek Havliš 16.02.2018, 08:04
.....(mimochodem, včera opět pozoroval na pneumatickém válci oba sepnuté spínače - po zahýbání válcem normálně vzduchem porucha "zmizela").
Shrnul bych to tak, že podle mého názoru kdykoli se nasadí nová, relativně složitá věc, tak z toho vzniknou jenom problémy.
Možná jen zdánlivě nesouvisející poznámka.
Tam, kde je HW ve špatném stavu, tak nasazení automatizace způsobí realizátorům jen značné problémy. Na příklad odměřování délek se značnou přesností, kdy mechanika má značné vůle.
Již bylo napsáno, když se sejdou chyby HW a SW, tak je co řešit. Na začátku je ale špatný předpoklad. ( špatná analýza problému)
Hynek Havliš:
Ano Honzo, to je pravda. Nicméně tento stroj je zánovní (pokud mě paměť neklame, asi rok a půl starý) a složený z kvalitních komponent (PLC Siemens, elektrické osy + pneumatika Festo, IO-Link zařízení Balluff... - veškerá kabeláž a díly originální).
Mechanika provedená rozumně a odpovídá místnímu (léty ověřenému) standardu i prostředí.
Takže tady se úplně nešetřilo a problémy prostě jsou (mimochodem, ty RFID bezpečnostní spínače, jak píšu výše, byly také na tomto stroji).
Miroš Jan:
Hynku, ososbně bych prošel veškeré spoje. :)
Nám se jednou stalo, že se přerušil komunikační kebel uprostřed energořetězu, závada se projevovala velice nahodsile. Nakonec jsme kabel odpojily, vytáhly z energořetězu, a ejhle, opravdu byl přerušený. Povrchově se nic nenašlo. :(
Jan Bocek:
Problém je v tom, že poruchy se vyskytují náhodně, bez zjevné příčiny a s frekvencí např. 1x denně.
S podobnou situaci se každý v oblasti elektro u strojního zařízení setkal.
Pokud jsem vedoucí projektu, musím ale situaci řešit.
Elektrikáři již ručí za správnost zapojení a dobré spoje.
Programátoři nenašli žádnou chybu.
Pracovník MaR také za vše ručí
Projektant tvrdí, že je to obvodově O.K.
Pak sestavím auditorské otázky.
1) na jaké směně se porucha projevuje a jméno operatora
2) při poruše je nějaká souvislost se stejným tg procesem
3) výsledky diskuse se všemi operátory a lídrem výroby
4) lze zúžit místo poruchy na některý obvod stroje
5) jsou zde "zajímavé" signály údržby ( na příklad svítící ledky obou poloh válce)
6) není nastavená zbytečně rychlá sekvence mezi operacemi stroje
7) výsledky diskuse z jednotlivými aktéry projektu
Jako vedoucí projektu musím najít řešení. Některá opatření pro mnohé se mohou zdát i nesmyslná. Někdy jsem nařídil vyměnit některé části HW a někdy i personální změny v týmu. Nic není bez zjevné příčiny. Jsou je skryté....a často zde hraje roli i lidský faktor. Ale i technicky sladit desítky autonomních systému je role dirigenta....n ěkde to skřípe a nakonec se ukáže špatně připojené opletení nějakého kabelu. A nikoho to nenapadlo ani ve snu....
Hynku, držím ti palce a věřím, že Tvé zázemí elektro do 3-4 generace ti také pomůže.
A až najdeš příčinu, budeme se divit.....
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana