Může být LED svítidlo instalováno v zóně 2?

<< < (3/4) > >>

IM:
Citace: Pavel Štumpf  06.02.2018, 10:46

Pokud je v transformátoru vstupní napětí 230V a výstupní 12V galvanicky odděleno, tak  se jedná o obvod SELV a není problém, ne?

Nestačí galvanické oddělení, ale transformátor musí být označen jako bezpečnostní, tzv. pavézou.

Jan Franěk:
Citace: Milan Illek  06.02.2018, 10:58

Nestačí galvanické oddělení, ale transformátor musí být označen jako bezpečnostní, tzv. pavézou.

Přesně tak. 12V neznamená že je to v pořádku.  (jednicka) proto jsem psal o bezpečnostním trafu

Milan Hudec:
Citace: Petr Tobolík  05.02.2018, 09:34

Bojuji s jedním projektantem, který tvrdí, že led svítidlo může být nainstalováno v zóně 2 nad vanou. Argumentuje tím, že svítidlo má zdroj, který je umístěn nad stropem...tedy mimo zónu 2.  Já osobně nesouhlasím... protože zdroj je položen na svítidle a napájení zdroje je 230V.....ale asi by to chtělo více názorů od více lidí, aby mi uvěřil.

Přeposílám jeho vyjádření:
Za prvé svítidla jsou třídy ochrany III.

Za druhé dle normy ČSN 33 2000-7-701 ed.2 zóna 2 vyžadující vyšší krytí je vymezena zespodu zónou 1 a shora výškou stropu (nebo rovinou ve výšce 300cm)

Samotná svítidla a jejich napaječe jsou umístěna nad úrovní stropu, tedy mimo zónu 2.

Samotná svítidla jsou zejména součástí stropu přičemž ne zcela nahrazují vlastnosti jeho konstrukce takže se součástí stropu stává i onen zdroj umístěný na těchto.
Jinak furt nechápu snahu projektantů dostat svítidlo obecně co nejblíž vodě.

Patrik Dedík:
Z mojho pohladu je to v pohode a ja by som s tym problem nemal.  Zdroj je mimo zon 0,1. Ak je svietidlo v kryti IP X4 tak je to v pohode.

Petr Tobolík:
Svítidlo je IP 20...což zatím napadám jako nevyhovující i když se jedná o třídu 3

a dále...je to systém Dali...s komunikačním napětím max 36V. O tom jsme sháněli info...a nakonec by to nemusel být problém...poku d se tedy osadí svítidla min. IP 44

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana