Jak řešit osvětlení ve sklepě, kde kondenzuje voda na svítidlech a vypínači?

(1/4) > >>

Jaroslav Malena:
Nastěhoval jsem se do domu, který má na zahradě malý sklípek, 3x2 metry. Je v podstatě celý pod úrovní okolní zahrady. Nad zem kouká jen zděná "budka" se schodištěm dolu. Když je venku chladněji než uvnitř sklípku, tak dochází k tomu, že vzdušná vlhkost kondenzuje na stěnách a tudíž i na svítidlech a vypínači namontovaných na zdi. Vypínač je umístěn hned za vchodem do zděné budky, tudíž když venku mrzne, tak zkondenzovaná voda na vypínači namrzá. Mám z tohoto řešení trochu obavy. Jak byste prosím řešili osvětlení v takovémto prostoru? Uvažoval jsem o výměně svítidel a vypínače za IP44 ale ani tak si nejsem jistý jestli např. keramická objímka ve svítidle není dostatečně studená věc, aby na ní nedocházelo ke kondenzaci.

Milan Hudec:
Tak s kondenzací mnoho neuděláte.
Zaměřme se tedy na bezpečnost vzestupně přičemž bod 1 je součástí dalších vždy.
1.dostatečné krytí IP
2.proudový chránič
3.oddělovací trafo
4.osvětlení SELV

Václav Třetí:
Dostatečné krytí bohužel nezamezí kondenzaci, stejně tak napájení ze zdroje bezpečného malého napětí. Komponenty budou korodovat stejně a světlo dříve nebo později přestane svítit.

První byl měl být pokus snížit vlhkost, ten ovšem bude u takového objektu těžko proveditelný. Další možností je proto změna umístění a montáže. Vypínač by mohl být v lepší pohodě umístěný venku přede dveřmi (samozřejmě v patřičném krytí - asi IP 44 a více) a svítidla (také v patřičném krytí) namontovat na distanční podložky, nikoliv přímo na strop nebo stěnu, aby se omezil kontakt s vlhkým a studeným materiálem stavby.

A ještě jedna stará dobrá elektrikářská rada: dírka na spodním okraji spínače i svítidla je nejlepší těsnění - kondenzát může alespoň vykapat ven. Dobré výrobky na to mají v patřičném místě provedený prolis na vymáčknutí.

Vratislav Fugl1:
Vypínač v tom vlhku?? Proč není nahoře v té "budce"? Navíc, řadu svítidel lze ovládat dálkovým ovladačem. Jinak platí pochopitelně i to, co jest výše již napsáno.

František Šohajda:
Citace

vypínače za IP44 ale ani tak si nejsem jistý

Už jsem viděl několikrát ve sklepě (je jich u nás dost  ;D) že i instalace v IP 56 se voda nakondenzuje po velmi pečlivém utěsnění všech součástí a obtažení všech vývodek nakonec ještě silokonem.  >:(
Za nějaký rok je v krabicích vždy mokro a bakelitové acidurky většinou jsou ve zkratu!!
Nevím jak se to tam dostalo?? :o

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana