Lze zapojit zásuvku s ochranou proti přepětí do sítě TN-C?

(1/5) > >>

Ondra Kapl:
Dělám svépomocí rekonstrukci podkroví sádrokartonem ve starším domě OKAL a s tím souvisí i výměna instalačních krabic, přístrojů apod. a natažení několika nových zásuvek. Do koutu s PC, kde bude nejvíc elektroniky, bych rád umístil zásuvku s přepěťovou ochranou ABB. Samozřejmě proti přepětí je dům chráněn v prvním stupni hromosvodem.

Mám ovšem rozvod TN-C, tedy v zásuvkách jsou 2 vodiče, L a PEN. Mohu v takovém rozvodu zapojit zásuvku s přepěťovou ochranou jako ostatní normální zásuvky, kde je nulový vodič propojen se zemnícím kolíkem? Bude fungovat nebo ne? Ve schématu zapojení v návodu je nakreslena pouze dnes standardní síť TN-S. Než to zkusím, chci se zeptat zkušenějších,  abych si zbytečně neodpálil zásuvku za tisícovku.

Jan Hájek:
Takže si to shrneme, jako laik zasahujete do vyhrazeného technického zařízení, aniž byste měl alespoň elementární znalosti.
Nechte si vypracovat projekt.
Pro rekonstrukci podkroví zvolte instalaci s proudovým chráničem.
Nechte si zkontrolovat hromosvod.
Nasaďte svodič bleskových proudů.

Pokud i tak chcete zasahovat do zařízení, na které nemáte oprávnění a nerozumíte tomu, tak zapojením většiny svodičů typ 3 do soutavy TNC nic nezkazíte, pouze jeden pól určený pro pracovní vodič bude nevyužit. Nicméně i tak se optejte výrobce svodiče.

Měli bychom tady všichni prosbu: Až neodborně provedená instalace zabije někoho z Vašich blízkých, nebo vás (pomohl by lístek s prosbou pro nálezce u sebe),  zašlete nám fotografii těla.  

Ondra Kapl:
 (poklona)  za reakci. Výučňák a maturita z elektrotechnik y a propadlá padesátka ze mě sice ještě nedělá elektrikáře (navíc dělám CNC) ale natahat si tady kabely a opravit chyby po soudruzích z osmdesátek jsem zatím zvládl lépe než oni. :D V případě krabičky s elektronikou na zásuvce s přepěťovou ochranou jsem si už tak jistý nebyl, protože ji mám v rukou poprvé. Proto se ptám zkušenějších. :-) Nicméně chápu vaši obavu.

Jiří_Hrubý:
Když pominu vše a vrátím se k dotazu, pak zapojit lze. O smysluplnosti v zamýšleném případě však lze s úspěchem pochybovat.
Jinak uvádíte, že napravujete chyby soudruhů z osumdesátek a tu největší a nejzásadnější chcete ještě rozšiřovat, když právě to jde udělat lépe, než to dělali v souladu s 1010 oni.
Jinak VTZ je VTZ a CNC je CNC. Taky mám přístup k CNC frézce, něco i naprogramuju, ale když chci něco zásadního, řeknu klukům co s tím dělaj denně.

Ondra Kapl:
Jak říkáte, kdybych měl dělat veškeré rozvody v domě znova (což nehrozí, vše je v 2,5 Cu, jen tedy starší norma) pozvu si elektrikáře povoláním. Tady se jednalo o přesunutí několika krabic, výměnu pár spínačů a zásuvek na nové a natažení kabelu z krabic nad podkrovím ke třem novým zásuvkám, nic víc.

Instalace zásuvky s přepěťovou ochranou v síti TN-C je tedy úplně zbytečná? Pokud ano - proč, smím-li být tak zvědavý? :) Pokud je mi k ničemu, vrátím ji.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana